29 Март 2024 г. Петък

Няма съмнение - валутният борд е стабилен, уверяват икономисти

2014-06-29 12:35:43
Стабилността на валутния борд е извън всякакво съмнение, заявиха в ефира на БНР икономистите проф. Христина Вучева, министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова, и Красимир Ангарски, министър на икономическата политика в кабинета на Стефан Софиянски.

Красимир Ангарски посочи, че валутните резерви са достатъчни – 27 млрд. лева, и има неколкократно покритие на левовете в обращение (около 10-11 млрд. лева). В същото време обаче никой политик не коментира този факт. Икономистът посочи, че преди всеки вот за национален парламент се повдига въпросът за стабилността на борда, но досега политиците винаги са гарантирали, че ще опазят паричния съвет.

„Валутният резерв покрива левовете, затова бордът няма нищо общо с фалити на банки”, категоричен беше още експертът и призова за спокойствие хората, които се притесняват от обезценка на спестяванията си. Ангарски посочи, че интерес от подобна ситуация биха имали кредитополучатели, които да се опитат да се възползват от хаоса. Нормативната уредба обаче е такава, че това вече не е възможно, допълни той.

Според икономиста ситуацията може да се успокои и ако Корпоративна търговска банка (КТБ) още сега възстанови част от операциите си. Това е можело да спре и паниката в петък.

За Христина Вучева решението на въпроса е всички политици ясно да заявят, че няма да допуснат отмяна на паричния съвет, нито промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото. 
Красимир Ангарски посочи, че доверието в политиците спада непрекъснато и част от причините са липсата на яснота – първоначално се е заговорило за бързи избори, а сега - за експертно правителство. Той припомни, че през 1996 година също е имало идеи за общо управление между БСП и СДС, което да въведе валутен борд.

Припомняме, че в крайна сметка идеята не беше реализирана и въвеждането на валутния борд беше подготвено от служебното правителство на Стефан Софиянски.

За общото недоверие към политиците днес допринася и несериозното отношение, прозиращо във факта, че датата на изборите е била изтеглена с чоп, допълни още Ангарски, който призова за бързи избори.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са спрени.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати