Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Няма съмнение - валутният борд е стабилен, уверяват икономисти

Няма съмнение - валутният борд е стабилен, уверяват икономисти

  Print E-mail
2014-06-29 12:35:43
източник: dnes.bg

Стабилността на валутния борд е извън всякакво съмнение, заявиха в ефира на БНР икономистите проф. Христина Вучева, министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова, и Красимир Ангарски, министър на икономическата политика в кабинета на Стефан Софиянски.

Красимир Ангарски посочи, че валутните резерви са достатъчни – 27 млрд. лева, и има неколкократно покритие на левовете в обращение (около 10-11 млрд. лева). В същото време обаче никой политик не коментира този факт. Икономистът посочи, че преди всеки вот за национален парламент се повдига въпросът за стабилността на борда, но досега политиците винаги са гарантирали, че ще опазят паричния съвет.

„Валутният резерв покрива левовете, затова бордът няма нищо общо с фалити на банки”, категоричен беше още експертът и призова за спокойствие хората, които се притесняват от обезценка на спестяванията си. Ангарски посочи, че интерес от подобна ситуация биха имали кредитополучатели, които да се опитат да се възползват от хаоса. Нормативната уредба обаче е такава, че това вече не е възможно, допълни той.

Според икономиста ситуацията може да се успокои и ако Корпоративна търговска банка (КТБ) още сега възстанови част от операциите си. Това е можело да спре и паниката в петък.

За Христина Вучева решението на въпроса е всички политици ясно да заявят, че няма да допуснат отмяна на паричния съвет, нито промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото. 
Красимир Ангарски посочи, че доверието в политиците спада непрекъснато и част от причините са липсата на яснота – първоначално се е заговорило за бързи избори, а сега - за експертно правителство. Той припомни, че през 1996 година също е имало идеи за общо управление между БСП и СДС, което да въведе валутен борд.

Припомняме, че в крайна сметка идеята не беше реализирана и въвеждането на валутния борд беше подготвено от служебното правителство на Стефан Софиянски.

За общото недоверие към политиците днес допринася и несериозното отношение, прозиращо във факта, че датата на изборите е била изтеглена с чоп, допълни още Ангарски, който призова за бързи избори.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са спрени.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?