27 Април 2024 г. Събота

Трима души са задържани за имейлите с атаки срещу банки

2014-06-29 08:57:02

Спецакцията на ДАНС в Русе. Снимка БТА


По информация на ДАНС двама души са задържани за разпространяване на имейли със спекулативна информация за банките в страната. По неофициална информация има и трети задържан. От агенцията съобщиха, че единият арест е бил в Русе, другият в столицата.

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" са провели специализирана операция на територията на София, при която за 24 часа е задържан български гражданин, съобщиха от Агенцията.

Той е разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване, пише в съобщението.

По-рано днес от ДАНС съобщиха и за операция в Русе, при която е задържан български гражданин на 45 години. Чрез профила си във "Фейсбук" и чрез клип, качен в "YouTube", той е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма  българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, бе посочено в съобщението.

Задържаният в Русе е Венцислав Ангелов-Чикагото, съобщи bTV. Мъжът е от София, но е арестуван в Русе. В момента се установява кой е поръчителят. По неофициална информация задържаният се занимава с компютри.

Чикагото в момента е обвиняем по дело за трафик на наркотици. Той е бивш полицай, който през годините има присъди за контрабанда и данъчни престъпления.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев проведоха извънредна среща по повод опитите за дестабилизация на банковата система.

На срещата са били обсъдени евентуални действия срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Потърсени са били и законови възможности за преследване на виновниците.

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция "Национална сигурност" извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.

Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати