25 Април 2024 г. Четвъртък

Няма риск за валутния борд, хората да не се паникьосват, зове Ханке

2014-06-28 15:29:23
Банковите регулации в България са по-добри от тези в Европейския съюз (ЕС). Това коментира в интервю за БНР Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

“Мисля, че банковият надзор на България е добър, след като системата оцеля при две международни кризи”, посочи той.

“Чувал съм да се говори у вас, че е по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са вземали заеми. Това е напълно погрешно и опасно”, коментира Ханке.

Той посочи, че ако България влезе в еврозоната, обменният курс на лева ще бъде абсолютно същият. “Точно така стана с Естония. През 1992 г. аз помогнах за въвеждането на естонския валутен борд. След това те влязоха в еврозоната, но курсът на естонската крона спрямо еврото остана същият. Същото би станало и с България, а и Европейският съюз не би позволил да има девалвация на лева спрямо еврото”, посочи Ханке.
“Някои от тези банкери и олигарси в България се опитват да дестабилизират страната с тази цел, защото държат много пари в левове и искат да си намалят дълговете. Това е абсолютно грешно схващане. Обменният курс ще се запази”, заключи той.

“Нямате никаква сметка да изоставяте борда и да приемате еврото. Валутният борд има достатъчно дисциплиниращи механизми и ако ги премахнете, ще последвате съдбата на съседите ви от Гърция”, предупреди експертът.

“Няма риск за валутния борд. Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. В историята не е имало проваляне на валутен борд, дори и този в Русия, който беше установен от Джон Мейнард Кейнс по време на Революцията. Тогава белогвардейците приеха валутен борд. По време на войната този борд издържа. Валутният борд в България е в безопасност”, посочи още той.

Ханке призова хората да не се паникьосват и да не вярват на слухове. “Знам, че хората са обезверени, нямат доверие на институциите. Може би ще повярват на някого отвън, като мен, защото когато дойдох, обещах да се справя с хиперинфлацията и го направих”, каза още той.

Стив Ханке подчерта, че корупцията остава “ахилесовата пета” на страната ни. “Ако можехте да хванете, разследвате и осъдите всички корумпирани у вас, в затворите ви нямаше да има достатъчно място. Това е проблем за цялото общество. Толкова пъти съм говорил за корупцията, че вече се уморих”, посочи той.
В България има много корумпирани хора и много трудно можете да ги държите далеч от банките, каза още Стив Ханке. “Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една банка бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността и като частно дружество”, посочи той.

Ханке препоръчва при “хронична корупция” и “много гнили ябълки по високите етажи” да се предвидят повече инспекции особено ако е замесена банка. “Властите не могат да спрат човека, който крещи, че има пожар в залата, те само могат да ограничат щетите след това”, коментира той.

По думите му БНБ е постъпила по най-правилния начин в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и се е намесила веднага, след като е видяла проблема. Що се отнася до разследването срещу подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, Ханке коментира, че е важно то да бъде качествено.

Според него разследването е “част от цялата игра, от крясъците за пожар в театъра”.

“Няма значение дали този, който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Важно е, че това предизвика паника и отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. Корупцията си остава ахилесовата пета на страната ви”, заключи Ханке.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати