8 Май 2024 г. Сряда

Каролев се зарече да си открие сметка в Първа инвестиционна банка

2014-06-28 13:25:17

Утре ще си открия една сметка в Първа инвестиционна банка и ще си пусна пари там", зарече се икономистът Владимир Каролев в предаването „Факторът Кошлуков" на TV7 в подкрепа на убеждението си, че проблемът с банковата система е психологически, а не финансов и хората трябва да го проумеят.

От своя страна финансистът Емил Хърсев е убеден, че в момента е в ход стадното чувство.

По думите му схемата през 1996-1997 г. е била съвършено различна, сега нито валутният курс плава, нито пада валутният резерв. Сега трябва да знаем, че пари ще има за всички. Политиците не трябва да ползват финансови аргументи в боричканията си, призовава Хърсев.България не е фалирала и не е пред фалит, както твърдят политици, България няма проблем с фискалния резерв, нито проблем с фискалната стабилност, категоричен е той.

И двамата експерти са категорични, че валутният борд не може да падне и няма да падне, защото у нас има свръхобезпечение на всички левове в обръщение.

Кредитите в банковата система са предимно в евро, а левовите кредити са с валутни клаузи, затова играта с обезценяването на лева няма как да мине, посочи Каролев.

БНБ може да събере всички левове от хората и да им ги плати в евро, затова експертите не виждат опасност за борда.

Според Хърсев БНБ трябва час по-скоро да освободи блокираните в КТБ средства и да ги пусне в обръщение, за да се успокои обстановката, като това няма да попречи на работата на квесторите в банката.

Хърсев и Каролев определят като решаваща в негативен аспект намесата на прокуратурата с предявените публично обвинения срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Според тях навсякъде по света прокуратурата би проверила такъв сигнал, но никъде не би го афиширала на пресконференция.

„За мен е виновен прокурорът, който на базата на един сигнал, при това анонимен, е предявил обвинение на подуправителя на БНБ, и се надявам той да си плати за това," е още по-категоричен Владимир Каролев.

„Банковата ни система е с проблем, защото е ударена с тухла по главата, нека колегите полицаи установят кой нанесе този удар", каза Емил Хърсев и подчерта, че сега най-важното е да се гарантира обращението на средства в банковата система.

И двамата са на мнение, че изкуствено е създаден проблем в банковата ни система, която е сред най-ликвидните системи. „Парите не се оттеглят от системата, те се местят от една банка в друга", мотивира се Каролев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати