29 Март 2024 г. Петък

Анализатори: Инвеститорите показаха, че вярват на България

2014-06-27 17:02:46
На фона на обстановката в страната тази седмица България получи позитивни сигнали и отвън. Пласирахме облигации на стойност 1,5 млрд. евро при доходност от 3,055% и двойно презаписване на емисията.

Постигнатата доходност се оказа под песимистичната прогноза на премиера Пламен Орешарски, който в началото на седмицата посочи нива от около 4%. Имайки предвид ситуацията – политическата криза, влошаващият се бюджетен дефицит, проблемите на енергийните дружества, свалянето на рейтинга на страната, случващото се около КТБ, емисията постигна доста позитивен резултат като доходност, макар и не перфектна. Макар и на фона на тези наистина влошаващи фактори тя показа, че има доверие към стабилността на България и възможността на институциите да овладеят ситуацията“, заяви пред Investor.bg икономистът Георги Ангелов.

„15-те години на финансова и макроикономическа стабилност явно е доста силно предимство и доверие, че в дългосрочен план успяваме да разрешаваме проблемите. Резултатът е позитивен от гледна точка на интереса и доходността“, каза още Ангелов, съдейки по предварителните данни. Предстои Министерството на финансите да оповести официалните резултати от аукциона.

„Получените средства веднага ще влязат във фискалния резерв, а това ще стабилизира проблема с паниката в банковия сектор. Те ще подпомогнат краткосрочното решение на проблемите“, смята икономистът от Институт „Отворено общество“.

„Според мен емисията не трябваше да се отлага, а да бъде осъществена още през март. Все пак добре, че мина. Това е едно облекчение на фона на текущата ситуация. По-добре, че емисията се реализира сега, отколкото до края на годината – само месеци или седмици преди нуждата от рефинансиране“, коментира още Ангелов. Той посочи, че ако емисията е била с дата, близка до падежа на облигациите, които трябва да бъдат платени, пазарът е щял да реагира с по-висока доходност.

Той добави, че ефектът е бил двоен, тъй като ще се потуши напрежението и ще бъдат постигнати целите на емисията – рефинансиране на дългa и покриване на бюджетния дефицит.

„Сделката беше перфектна“, отсече финансистът Владимир Каролев. „Държавата трябва да издаде още облигации, чрез които да финансира инфраструктурни проекти, за които не достигат средства. На фона на тези ниски лихвени нива, ако бях на мястото на политиците, щях да издам още облигации.“

„Единственият тест за доверието е какво казват пазарите, а не някой икономист и политик“,  каза още пред Investor.bg Каролев. Според него е недопустимо който и да е политик да говори, че държавата ще фалира, добавяйки, че около 250 инвеститори от цял свят са купили части от облигацията.

„На Антон Кутев със закон трябва да му се забрани да говори на икономически и финансови теми. Точно с такова говорене и по този начин се започва паника в банковия сектор“, пише Каролев в своя профил във Facebook.

„Най-много ме е яд, че вместо да говорят за истинските проблеми, някои политици говорят за измислени фалити на държавата. По този начин истинските проблеми се оставят без решение. И както аз знам, че това е невярно, го знаят и инвеститорите, които купуват български държавен дълг. Говорих с такива инвеститори и те се чудят как може бивши министри и премиери на България така свободно да говорят по този начин по наши и чужди медии. Когато казват нещо такова, те или не знаят какво говорят, или просто лъжат”, коментира още финансистът.

„Емисията със сигурност е успешна и беше пласирана при една много приемлива доходност“, каза и Кирил Стоименов, заместник-председател на СД на УД Тексим Асет Мениджмънт. Той е на мнение, че доходност от 3,05% е ниска в сравнение с доходността по бенчмарковите 10-годишни немски държавни облигации от 1,35% и равнището на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) за България, което в момента е около 130 точки.

Стоименов припомни, че CDS-ите за България са били и около 400 точки, като дори страната ни е плащала далеч по-високи лихви от 8,5%.

„Рефинансирането е с лихвен доход от 3%, който не включва в себе си валутен риск при положение, че сме носили валутен риск при доларовата емисия с доходност от 8,5%. Може би политическата несигурност е добавила от 30-40 базисни пункта, но ходът беше успешен. Дори и таймингът“, продължи Кирил Стоименов.

 „Разбира се, доходността можеше да е по-ниска на фона на политическата несигурност, а не на финансовата, тъй като държавата си спазва изискванията за бюджетен дефицит и финансовата дисциплина като цяло. Тази емисия не е по-различна от тази, записана в Закона за държавния бюджет“, каза Стоименов.

„Пласирането на облигациите при едни исторически ниски нива е добро решение с оглед на обстановката. Доходностите едва ли ще се задържат дълго време такива. Ако икономиката ни тръгне, ако икономиката на еврозоната тръгне, то доходностите ще се покачат. Ако ситуацията се задълбочи, е нормално пазарите да оценят случващото се с по-висока рискова премия“, заяви той.

„В момента имаме спокойствие, че ще платим доларовата емисия през следващата година и че ще финансираме бюджетния дефицит. По-добре, че емисията бе преди предсрочните избори, защото за служебния кабинет щеше да е по-тежко търсенето на финансиране чрез пазара“, заключава Стоименов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати