20 Април 2024 г. Събота

Заем от 5 млрд. лв. ще стабилизира ситуацията, да викнем МВФ!

2014-06-27 16:03:08
Този парламент трябва да продължи да работи поне още един месец, защото е нужно да се емитира нов дълг от поне 5-6 милиарда лева, за да се стабилизира ситуацията. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки че настояваше за избори максимално бързо. 

„На практика в началото на тези политически консултации ситуацията беше една, сега е друга, въпросът вече е колко бързо и как трябва да се викне МВФ, трябва веднага да се викне, след тази тройна коалиция следващият бюджет да го прави фондът“, коментира той.

Според него е нужно да се направи експертиза, която да успокои държавата.

„Да се надяваме, че сега всички ще са по-внимателни и мъдри и ще се говори за правителство на спасението“, призова той и добави, че „когато Орешарски и Чобанов кажат, че нещо е стабилно, това значи, че не е стабилно“.

Още днес исках да ги сменят, за да се успокоят хората, коментира лидерът на ГЕРБ, според когото правителството трябва да подаде оставка в края на юли.

„Сега вече трябва да се вика фондът, сега вече е длъжен този парламент да работи един месец, за да се направят всички законодателни промени и да се емитира нов дълг и от 5-6 милиарда“, настоя Борисов.

Той гарантира, че ще участва в работата на парламента и ще гласува за заема.

„Сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари, защото това е единственият начин да осигурим стабилността, поне месец трябва да се направи всичко нужно, за да се стабилизира системата, а след това да влезе служебното правителство, но банките трябва да се стабилизират“, заяви той.

Борисов добави, че се надява прокуратурата да потърси наказателна отговорност за това, което се случва в банковата система.

„Някой излиза и дава по 50 лева да правят опашки пред банката“, упрекна той министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Относно датата за предсрочните избори, около която се обединиха всички партийни лидери, Борисов съобщи, че я е предложил той.

„Неслучайно, тъй като най-бягащата дата за избори беше 5 октомври, защото на 4 бил религиозен празник на мюсюлманите, се предлагаха други дати, аз затова предложих 5-и, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани“, обясни лидерът на опозицията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати