Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 19
Начало arrow Бизнес arrow Атаките срещу ПИБ са криминално деяние

Атаките срещу ПИБ са криминално деяние

  Print E-mail
2014-06-27 13:13:13
източник: dnes.bg

Управителят на БНБ Иван Искров. Снимка: архив, БулФото


Управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров отново осъди опитите за дестабилизация на банковата система. Според него атаките срещу Първа инвестиционна банка са „злонамерени“, а подобни действия са „криминални“, гласи становище на БНБ.

В него Иван Искров отново подчерта доброто функциониране на банковата система, но призовава управляващите за подкрепа на действията на централната банка, насочени към „защитата на финансовата и банковата стабилност, които са за доброто на България и нейните граждани“. Той настоява и за намеса на МВР и ДАНС.

„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания“, се казва в становището на гуверньора на БНБ.

„От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната“, заявява Искров.

Той подчерта, че БНБ „категорично ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората“.

„Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани“, допълва Искров.

„Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации“, призова управителят на централната банка.

Установени са злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока, призна министърт на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Народното събрание.

Той увери, че няма причини, за да има опасения от дестабилизация на банковата система, както и че държавата разполага с ресурси и инструменти да реагира. Според него всички трябва да са много внимателни в говоренето, когато става дума за банковата система.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?