25 Април 2024 г. Четвъртък

Атаките срещу ПИБ са криминално деяние

2014-06-27 13:13:13

Управителят на БНБ Иван Искров. Снимка: архив, БулФото


Управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров отново осъди опитите за дестабилизация на банковата система. Според него атаките срещу Първа инвестиционна банка са „злонамерени“, а подобни действия са „криминални“, гласи становище на БНБ.

В него Иван Искров отново подчерта доброто функциониране на банковата система, но призовава управляващите за подкрепа на действията на централната банка, насочени към „защитата на финансовата и банковата стабилност, които са за доброто на България и нейните граждани“. Той настоява и за намеса на МВР и ДАНС.

„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания“, се казва в становището на гуверньора на БНБ.

„От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната“, заявява Искров.

Той подчерта, че БНБ „категорично ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората“.

„Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани“, допълва Искров.

„Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации“, призова управителят на централната банка.

Установени са злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока, призна министърт на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Народното събрание.

Той увери, че няма причини, за да има опасения от дестабилизация на банковата система, както и че държавата разполага с ресурси и инструменти да реагира. Според него всички трябва да са много внимателни в говоренето, когато става дума за банковата система.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати