18 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на пресата днес

2014-06-27 09:33:51

Политическата акробатика в парламента и поредните ходове на политическите лидери около датата на предсрочните избори са сред водещите теми на петъчните вестници.

„Депутатите от ГЕРБ решили да не участват в пленарното заседание, защото се обидили на публичните изяви на колегите си от БСП Мая Манолова и Антон Кутев. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева след извънредно заседание на групата. Заради депутатите на Бойко Борисов  заседанието се провали и оставката на лидера на БСП Сергей Станишев от Народното събрание за втори ден не беше гласувана....
В интервю за Би Ти Ви тази сутрин заместник-председателят на парламента Мая Манолова обяви, че "Сергей Станишев разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС". Медийният секретар на социалистите Антон Кутев пък каза пред "Нова телевизия", че "когато Бойко Борисов се снима с някой от европейските лидери, имам чувството, че пие анаболи, за да изглежда по-достолепен".
"Групата категорично възропта след публичните изяви на представители на БСП тази сутрин, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", заяви пред журналисти Цачева. И добави, че се чула с Борисов, който е в Брюксел, и той не останал доволен от решението на депутатите си, защото така се нарушавала дадената от него дума. Всичко обаче си имало граници и от БСП ги прескочили.
В четвъртък Борисов обяви, че ще помоли депутатите си да влязат в пленарната зала днес, за да гласуват оставката на Станишев...." - в. „Дневник".

„Сигнал за бомба затвори Народното събрание, съобщи БГНЕС.
При проверка на Националната служба за охрана в сградата на законодателния орган взривно устройство не е открито, съобщиха от МВР. До евакуация на администрацията не се е стигнало.
Петима полицаи са проверили всички помещения и предмети в сградата на парламента.
Сигналът бе подаден около 16:15 на телефон 112. Заплахата е била отправена от мъж.
Дали парламентът ще работи в петък ще реши председателят на Народното събрание Михаил Миков." - в. „Труд".

„Парламентът изпадна в режим "детската градина"  
Народното събрание заради липсата на кворум, за да дадат специални пресконференции, на които да обяснят кой е виновен за парламентарната криза.  
За втори пореден ден вчера парламентът не успя да събере необходимия кворум от 121 депутати. Представителите на ГЕРБ не изпълниха повелята на лидера им Бойко Борисов да осигурят кворума и отказаха да се регистрират, въпреки че бяха в сградата на събранието. Разсърдили се от обидни изказвания на бесепарите Мая Манолова и Антон Кутев по адрес на Борисов в сутрешните предавания на телевизиите, обясниха по-късно те. Не се явиха и депутатите от "Атака".
Свадата между БСП и ГЕРБ се пренесе в кулоарите на парламента. С напълно сериозен тон, след кратко съвещание на групата от ГЕРБ обясниха, че спират да си играят с БСП за срок от 24 часа, но днес вече щели да осигурят кворума, за да освободят Сергей Станишев като депутат. А лидера си бламирали, понеже не могли да понесат твърдението на Кутев пред Нова тв, че Борисов "пие анаболи по цяла седмица, преди да се снима с разни европейски лидери, за да изглежда по-достолепен до тях". Те се възмутили и от подигравателното подмятане на Манолова пред Би Ти Би, че докато Станишев разговаря с европейските лидери на равна нога, Бойко Борисов отива в Брюксел да участва във фотосесия и да бъде потупван по рамото. "Групата категорично възропта след публичните изяви на представители на левицата, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", коментира зам.-шефката на ПГ Цецка Цачева. Герберите подчертаха, че не Борисов, а те сами взели решението да бойкотират кворума, и поискаха извинение от БСП.
Разправията постави под въпрос участието на ГЕРБ в днешните консултации за предсрочните избори, но от партията потвърдиха, че ще присъстват. Групата реши още, че няма да участва в парламентарните заседания, на които "анблок, бързо, в последния момент се гласуват законопроекти, които обслужват статуквото в момента и са изключително опасни за бъдещите дни на държавата".
"От ГЕРБ изведнъж станаха много чувствителни по отношение на определени изказвания и политически декларации. Българският парламент не е детска градина", реагира новият шеф на лявата ПГ Атанас Мерджанов. Според него Борисов не може да контролира групата си, която го бламира, и не е ясно като какъв ще участва в консултациите за вота. "Парламентът в това състояние не може повече да работи и алтернативата е предсрочни парламентарни избори без отлагане", заяви заместникът на Станишев. Той обвини ГЕРБ, че с неучастието си в пленарната зала е блокирала важни закони, които засягат милиони българи. Такива били промените в закона за здравето, за автомобилните превози, законът за защита на растенията, за който ЕК може да ни глоби, и др..." - в. „Сега".

„Политическите консултации на парламентарно представените партии, насрочени за петък от 12 часа в зала "Запад" на Народното събрание, са пред провал. Това признаха неофициално в четвъртък пред "Стандарт" ключови източници от БСП, ГЕРБ и ДПС. Причината е, че дори неофициалните сондажи между партийните централи не са успели да фиксират поне датата за предсрочните парламентарни избори.
До късния следобед от ГЕРБ и БСП очакваха знак от Брюксел, че лидерите им Бойко Борисов и Сергей Станишев са провели разговор в паузите между срещите на ЕНП и ПЕС. Според неофициалната информация двамата трябваше да кацнат на летище София заедно с полет от Брюксел в полунощ. От два дни обаче Борисов настоява за дата за предсрочни избори на 14 септември. "Абсурд е да провалим първия учебен ден на децата", скочиха от БСП и ДПС. Следващата дата, която ГЕРБ могат да подкрепят, е евентуално 21 септември. Но така отново се излиза от времевата рамка, зададена от президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС, а именно 28 септември -12 октомври. Точно държавният глава предупреди в четвъртък партиите да спазват обещанията си. ДПС са по-склонни за предсрочен вот на 28 септември. Тъй като на 5 октомври е мюсюлманският празник Курбан Байрям и не е приемливо на религиозен празник да има избори. От БСП се приближават повече до датата 12 октомври. "За избори в края на септември ще трябва да откриваме кампанията на плажа през август", коментираха от "Позитано" 20... 
При евентуален провал на консултациите днес от БСП имат готовност да предложат нова дата следващата седмица..." - в. „Стандарт".

„Борисов и президентът остават разделени за датата на предсрочните избори
"Не се отказвам да настоявам предсрочните избори да са на 14 септември независимо от оценката на президента."
Това заяви пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Брюксел, където е на среща на ЕНП.
В сряда Росен Плевнелиев апелира към лидерите на парламентарните партии да не обсъждат за вота дати, различни от фиксираните при него. На КСНС за избори бяха набелязани три последователни недели, най-ранната от които е 28 септември. Президентът настоя лидерите да държат на думата си, а не да дават четвърта и пета дата.
"КСНС зададе ясна перспектива за смислени срокове и действия, около които се обединиха всички", напомни и днес Плевнелиев пред "24 часа".
"Всичко извън 14 септември би означавало продължаване на агонията", смята обаче Борисов. Той ще настоява за нея при утрешните консултации в парламента." - в. „24 часа".

Последиците от наводненията в Североизточна България също са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Открито е тялото на още една жертва от наводнението във варненския квартал "Аспарухово". Първоначално се съобщаваше само, че тялото е на дете, а часове по-късно беше потвърдено, че това е 6-годишният Марин Маринов. 
Детето изчезна на 19 юни вечерта, когато приливна вълна заля квартала.  Тялото е официално разпознато от роднините. 
При пороя във Варна загинаха 13 души. 
Във града продължава събарянето на къщите, станали опасни за обитаване след пороите, които отнеха живота на дванадесет души. Вчера бяха съборени четири къщи, днес сутринта се започва със седем. Общо около 20 опасни къщи на този етап ще бъдат съборени." - в. „Дневник".

„Жертвите в Аспарухово живеели в незаконни къщи
Къщите по улица "Горна студена", където загинаха повечето жертви от наводнението в Аспарухово, са незаконни. Това заяви Олег Колев, главен експерт по "Свлачища и укрепване на територии" към община Варна. Сградите трябвало да бъдат на 25 м разстояние от бетонното корито на дерето, а били вдигнати в непосредствена близост. "Заради замърсяване и застрояване е нарушена проводимостта на дерето и водата е нямало как да премине. Образуват се бентове и когато единият се скъса, под натиска на водата се късат останалите и така се образува вълната. Основният бент в дерето е незаконно построен бръснарски салон, който се къса и вълната повлича следващите къщи. В тях живеят част от жертвите", заяви Колев пред Дарик радио.
Думите му контрастират с обясненията на част от жителите на "Горна студена", които веднага след трагедията твърдяха, че постройките им са законни. Вчера жертвите на бедствието в Аспарухово официално станаха 13, след като бе намерен трупът на 6-годишния Марин, издирван в последните дни. Това бе нов трагичен момент - детето бе открито в развалини на съседната улица "Гривица" под паднала къща. Собственикът тръгнал да разчиства едва вчера, тъй като властите не му разрешавали преди това. В предишните дни руините били проверявани и нямало следи за труп. Четири от жертвите на трагедията в Аспарухово са деца.
Дъждът в Аспарухово на трагичния 19 юни се изчислява на 139 л/ кв.м. Свлачища има навсякъде в града, вкл. в рисковете зони на Аспарухово. Страхът в квартала е голям, тъй като синоптичната прогноза за следващите дни вещае дъждове.
Добричката окръжна прокуратура образува досъдебно производство за наводнението в града. То се води срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Община Велико Търново пък е поискала между 3 и 4 милиона лв. от правителството за покриване на щетите. Засега пораженията в общината се изчисляват на около 12 млн. лв., но може да се завишат двукратно." - в. „Сега".

„Строят нови канали и 7 моста, правят молебен за оцелелите на Света Неделя
Варна. 80 къщи ще трябва да бъдат бутнати, за да не се повтори трагедията във варненския квартал "Аспарухово". Започва пълен рестарт на деретата убийци на 13 души след невиждания потоп от миналия петък, съобщиха за "Стандарт" отлично осведомени източници от общината в морската столица. Двете дерета, по които водната стена помете всичко по пътя си, ще бъдат изцяло реконструирани. За целта в четвъртък следобед в "Аспарухово" пристигнаха експерти, които ще направят нови огледи, оценки и ще дадат нови инженерни решения. Според идеите на общинските специалисти в дерето покрай ул. "Горна студена" ще бъде изграден бетонен канал с размери 5 метра широчина и 2 метра височина. Той ще върви близо 2 километра от началото на дерето до булевард "Народни будители".
"Надолу към морето вече има изграден канал под земята, който обаче е затапен от двете страни и в момента не функционира", обясниха експертите. Каналът ще бъде отворен отгоре, за да може да бъде редовно почистван. Това налага обаче всички незаконни постройки в дерето да бъдат премахнати. "Звучи абсурдно, но ако трябва да търсим нещо позитивно в потопа е възможността да съборим цялото незаконно строителство и да изградим модерна инфраструктура", казват експертите.
За целта за премахване са нарочени над 80 къщи. Част от тях са засегнати от започналите свлачища след наводнението. Планираната цена на съоръжението е около 2,5 млн. лв.
В другото дере покрай ул. "Моряшка" също ще започне ново строителство. Първото съоръжение, което ще остане в историята, е скандалната дига с 4 отточни тръби в нея..." - в. „Стандарт".

Вестниците помествант и публикации за климатичните промени на територията на България.

„До няколко десетилетия климатът в България ще се промени драстично. Температурите ще се повишат с около 6 градуса, а това ще доведе до изчезване на българските гори и биоразнообразие, прогнозира пред Дарик Георги Стефанов, който е експерт по промените в климата към Световния фонд за дива природа (WWF).
Едновременно с това вече наблюдаваме трикратно увеличение на екстремните метеорологични явления като ураганен вятър или проливни дъждове.
Промените в климата в глобален мащаб ще се отразят сериозно на времето у нас. Географското положение на България е такова, че редките до сега природни явления като силни дъждове или продължителна суша, ще стават все по-често срещани явления.
„Покачване с 4 до 6 градуса след няколко десетилетия, което на практика ни превръща в един климат, който горе-долу е като в Южна Гърция. Климат, при който няма гори, няма дъждове, няма хубави обработваеми земи, няма биоразнообразие, няма зима или поне не такава, каквато сме свикнали да имаме, изчезване на българската гора, изчезване на българската плодородност. Превръщаме се малко в съвсем различна страна. И това е съществен риск, който в много малка степен се отчита", обяснява експертът..." - в. „24 часа".

„...Според Георги Стефанов прогнозата за климатичните промени у нас е обратима, но това в никакъв случай не може да стане бързо.
„Тя е обратима за няколко поколения и за период от няколко десетилетия. В крайна сметка най-същественият елемент - човекът и човечеството - трябва да осъзнае, че ние сме неразделна част от планетата Земя и това е една обща система и, че при проблемите и решенията трябва да се подхожда комплексно", допълни Стефанов.
Каквито й стъпки да предприеме България за намаляване на вредното въздействие върху природата, няма да е достатъчно, защото са необходими действия в глобален мащаб. Но това, което страната ни може да направи, е да се подготви и да предотврати развитието на следващите природни явления в бедствия." - в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати