19 Април 2024 г. Петък

Огромен брой артефакти върна ДАНС у нас след акция в Италия

2014-06-26 14:22:15

Директорът на Националния исторически музей похвали ДАНС за съвместната й работа с чуждите служби в борбата с международния трафик на културни ценности.

Конкретният повод са над 3600 културни ценности, спасени от незаконна продажба и върнати на българската държава в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия. Част от експонатите бяха изложени в Министерството на културата.

„Сътрудничеството между Министерството на културата, ДАНС, Прокуратурата и МВР добива все нови и нови висоти", похвали се министърът на културата Петър Стоянович. Стоянович е разговарял с шефа на ДАНС Владимир Писанчев, дали след време да не предложат в НИМ след време да има една малка зала за ДАНС, в която да бъде изложено всичко онова, което агенцията е успяла да спаси, съвместно с експертите от Министерството на културата.

Писанчев благодари на всички служители на ДАНС, участвали в тази "сложна и продължителна" операция, проведена в партньорство с италианските им колеги.  „Всичко, което спасим за българската култура и история, е част от нас, следователно и част от националната сигурност", заяви Писанчев.

В резултат на усилията и добрата координация между българските и италианските служби, на територията на Италия са задържани петима български граждани при опит да изнесат въпросните антики на специализирани търгове. Неутрализирана е организирана престъпна група, занимаваща се с трафик и продажба на незаконно придобити ценности. На задържаните са повдигнати обвинения и са образувани досъдебни производства при наблюдението на българската и италианската прокуратура.

Една голяма част от експонатите са монети от Античността. Сред тях има и монети на римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н.е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от Велико Търново).

Спасени са също различни статуетки и апликации от Римската епоха.

Най-доволен обаче проф. Димитров е от предметите от Средновековието, защото в нашите земи има много малко находки от тази епоха. Иззети са динари, сестерции, драхми и други.

Сред експонатите, чийто дом вече е НИМ, има и много добре запазени хирургически инструменти. Скоро ще бъдат върнати и предмети от САЩ, с които Бъглария е подписала споразумение преди месеци.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати