19 Април 2024 г. Петък

СБУ извоюва 8 брутни заплати за учителите при пенсиониране и 3 бонуса

2014-06-26 14:21:33

С „историческа победа" може да се похвали от днес Синдикатът на българските учители(СБУ) към КНСБ. На пресконференция лидерът на учителското синдикално крило Янка Такева обяви, че след дълги преговори с образователния министър Анелия Клисарова е подписан Колективният трудов договор за средното образование.

Той е най-добрият от 1990-а до днес, категорична е Такева. С него от следващата учебна година учителите ще получават 8, а не 6 брутни заплати обезщетение при пенсиониране, което значи средно по 1600 лева повече. Класното ръководство вече ще се заплаща не само за преподавателите в училищата, но и за учителите в детските градини.

КНСБ е извоювал и увеличение на парите за работно облекло - по 350 лева годишно за учители и по 250 лева за непедагогически персонал. Ясно разписани са и трите бонуса, които получават преподавателите - в началото на учебната година, за 24 май и за Коледа.

За пръв път от десетилетия пък се смъква нормативът на преподавателите по история, география и философски науки, като от 720 часа годишно, той става 684. Според Такева това ще отвори нови 250 работни места за преподаватели по тези предмети.

Другата голяма победа на синдикалистите е разписването в договора на параметри за базовите стартови заплатиза младши и старши учители, помощник-директори и директори. В тези минимални начални заплати има и увеличение, като за него са нужни - а и налични, 4,1 милиона лева, които ще обхванат близо 24 хиляди преподаватели. В подписаното споразумение влиза и договорката за допълнително заплащане от по 20 лева на работещите с деца със специални образователни потребности.

Очаква се идната сряда постановлението да бъде прието от Министерски съвет. Това се е отложило от тази седмица, тъй като финансовият министър Петър Чобанов не се е явил на редовното заседание, за да представи своето становище. КНСБ обаче са получили уверение, че такова има изготвено и то е положително.

Имаше инфарктни ситуации и бяхме готови за синдикални действия, признаха от синдиката, като увериха, че след продължилите до късно снощи преговори вече ще спят спокойно.

Приемането на договора осигурява на сектора двугодишно спокойствие, че няма да има политически намеси, от който и да е на власт, смята Такева. Тя вече е готова със следващата си задача - разработване на критерии, съвместно с Националното сдружение на общините, за създаване на „защитени детски градини", а не само такива училища. Такева предначерта и образа на желателния следващ просветен министър - той трябва да е амбициозен и да отстоява всяка стотинка за образование. Такъв човек според Такева е и Клисарова.

Въпреки днешния успех, Синдикатът на учителите все още има искания. Те са предимно финансови и се отнасят към Бюджет 2015. За него Такева иска с 450 милиона лева повече от разписаната за 2014 г. сума. По думите й това е нужно за увеличаване с 18 % на единните разходни стандарти, с 15 % ръст на заплатите и пари за подобряване условията на труда, особено за информационни технологии.

Около 60 милиона ще са нужни за квалификация на учители. Извън сумата от 450 милиона, Такева се надява и на 150 милиона лева за обезпечаване на десетте национални програми, в които влиза и безплатното хранене и транспорт на учениците.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати