27 Април 2024 г. Събота

Избори през септемви – най-вероятният сценарий

2014-06-26 08:09:14
Избори през септември. Това е най-вероятният сценарий за изход от политическата криза, на който към сряда изглеждаха съгласни и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и "Атака", пише "Труд". Дали ще  стане факт обаче зависи от консултациите между лидерите, засега насрочени за петък.

В интервю за "Труд"Единствената партия, която е готова за избори е ДПС. И вероятно в някаква степен - ГЕРБ. Но за България, ако говорим за политика, необходимата дата е средата на октомври. Всичко друго е купуване на гласове, мачкане, изнудване, манипулации." Петков е категоричен, че АБВ няма път назад към БСП в бъдещите си действия.

Пред "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова категорично отрича твърденията, че ще води листа на предсрочни парламентарни избори. "Имам голяма отговорност като кмет и предпочитам да продължа работата си, защото напоследък доста често има избори. Градът и обектите не чакат. Затова с екипа ми непрекъснато контролираме тези обекти", казва Фандъкова. Анализът на "24 часа"Разликата леви - десни намалява. Поради това няма принципни пречки да различни коалиции. Друг е въпросът, че егото и комплексите на българскитеполитици са голям проблем за постигане на коалиции", смята авторът на коментара проф. Иван Тодоров.

Комарджийски зарове на траките ще бъдат изложени в Лувъра. Те са част от уникатите, които ще представят България в най-посещавания музей в света. Зарчетата са изработени от животински кости и са открити край Созопол, извежда под глава "Стандарт".

От 1 януари лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на хората електронно. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщава на първа страница "24 часа".

Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков. Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ.

Хапчетата в интернет вече ще се продават след получаване на съответното разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това става ясно от регламент, приет преди ден от ЕК, съобщава във водещата си новина "Монитор". Промяната се прави съгласно Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти от 2011 година. В средата на 2015 година всички сайтове, които продават лекарства, трябва да са маркирани със специално лого, уточниха от ЕК. На мястото на правоъгълника в средната лява част на новия знак ще бъде поставено знамето на държавата, в която е регистрирана съответната е-аптека, а текстът ще бъде преведен на официалния й език.

Междувременно "Монитор"Труд". "Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489193 972 евро /по Програмата за селските райони/ и 559 224 435 евро /директни субсидии/". Това пише в писмо на изп. директор нафонд "Земеделие" Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски,вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков, твърди изданието.

"Променяме наредбата за учебниците. Един учебник по един предмет ще е по задължителните предмети до основно образование, които са безплатни", информира от страниците на "24 часа" министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

В профилираните паралелки ще останат няколко учебника, в зависимост от профила. "Не нарушаваме по никакъв начин конкуренцията. Когато искаме да напишем буквар, смятам, че е правилно министерството да обяви конкурс да написването му. Могат да се явят отделни учители или авторски колективи. За отпечатването на учебника също се обявява конкурс. Най-важното предимство е, че съдържанието ще бъде съобразено с мнението на учителите. Учебникът ще гарантира тези знания, които трябва да има ученикът в края на всеки клас по задължителния предмет. Пропуските ще могат да се поправят лесно. Ще падне цената на учебниците и ще намалим относително тежестта на раничките", категорична е Клисарова.

В интервю за "Аз-буки"Решихме да гарантираме минимална стартова заплата за всички учители - от 500 на 530 за младши, което е с 6 процента увеличение; от 535 на555 за старши учител. С 20 лв. се увеличава и стартовата заплата на директорите. Отделно вървят всички надбавки. По този начин намаляваме разликите между заплатите на преподавателите в малките и големите училища и мотивираме тези, които работят в малките."

На първа страница "Дума" цитира статистика, според която над 95 процента от учителите у нас като цяло са удовлетворени от работата си. Само 20 на сто вярват, че професията им се цени от обществото. Педагозите в България не се чувстват признати в училище и са подценени от обществото. България е сред водещите страни в света по застаряване и феминизиране на професията, сочиоще проучването.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати