20 Април 2024 г. Събота

Киев провокира война, за да избегне революция

2014-06-26 00:10:07
Въпреки правените мирни изявления, през последните дни официален Киев постепенно минава от насилие над мирни хора и бомбардировки на градове в Донбас към директни провокации по руската граница и атаки срещу дипломатически мисии на Руската федерация.

В международната практика с действия от този род се провокира война, пише Олга Шчедрова от „Фонд за стратегическа култура“. Киев обаче изобщо няма шанс да спечели военна битка с Русия. Какво подтиква тогава Петро Порошенко към тази авантюра?

Докато киевската хунта води война срещу народа си в Югоизточна Украйна, в цялата страна пламват все нови протести заради катастрофалния спад в жизнения стандарт. От 1 юли поскъпват всички комунални услуги. Цената на битовия газ примерно нараства с 55-70 на сто, на топлата вода и парното - с 40 на сто, на тока - с 10 до 40 на сто според потреблението, на водоснабдяването и канализацията - със 78 до 96 процента.

Най-силно ще е поскъпването в Киев - столичаните ще плащат за топла вода почти 70 процента повече, а парното се вдига почти с 60 на сто. И това е само първият етап, защото цените на комуналните услуги постепенно ще растат до 2017 г.

Според Оксана Калетник от бюджетната комисия във Върховната рада, през 2015 г. се чака поскъпване с 40 на сто, а през 2016 и 2017 - с още по 20 на сто годишно. Цифрите будят съмнение, тъй като към 1 май т. г. украинците плащаха например само 24 процента от реалните разходи за производство, пренос и доставка на електроенергия.

Същевременно МВФ настоява цените за населението да се вдигнат "до икономически обосновано равнище", т.е. да се премахнат изцяло държавните субсидии за комуналната сфера.

Общият дълг на населението в Киев - най-богатия град в Украйна, вече наближава 80 милиона долара и новите тарифи ще бъдат съвсем непосилни за хората. Което заплашва с истинска катастрофа всички системи за осигуряване на бита. Нейните мащаби могат да се преценят от факта, че още преди поскъпването фирмата "Киевенерго" заради критично задлъжняване спира топлата вода на 754 жилищни блока в столицата, започват да изключват и тока в ред квартали на града.

А идва зима. При това спират и доставките на руски газ. Правителството въвежда извънредно енергийно положение, което може да означава замръзнали жилищни сгради и болници.

Но това не е всичко. Заради спадналия курс на украинската валута и кризата в селското стопанство някои храни са поскъпнали повече от двойно, лекарствата - с 60-70 на сто. Това признава официално финансовият министър Олександър Шлапак. Всъщност обаче потребителите плащат два и три пъти повече за някои вносни медикаменти.

Освен това кабинетът ще замрази минималните заплати и жизнения минимум, съобщи премиерът Олександър Яценюк. Според авторитетния научен център "Разумков" спряното повишаване на заплати, пенсии и социални плащания "показва, че икономиката в Украйна не работи. У нас има спад и в промишлеността, и в другите сфери (. . .) При това положение нито украинските предприятия, нито бюджетът нямат ресурси, за да вдигнат заплатите и да подкрепят населението. Тази година падат реалните доходи и реалните заплати, което създава допълнителен социален проблем в страната."

Нещо повече, правителството упорито раздухва слухове, че ще премахне всички добавки към заплатите на заетите в бюджетния сектор и на държавните служители. Съответният проект засега е свален от дневния ред на парламента, но в някои региони хората на заплати от бюджета вече губят предвидените в закона пари. Има преподаватели и библиотекари, лишени от 50-процентни добавки, другаде учители успяха да опазят заплатите си от орязване чак след като заплашиха със стачка. От 1 март държавните служители вече не получават добавки за непрекъснат стаж и образцова работа - близо 40 на сто от заплатите.

Ако добавките наистина се премахнат, библиотечните специалисти ще вземат например малко над 1000 гривни (83 долара), лекарите - 1200 гривни (100 долара), държавните и общинските служители - 1500 гривни (125 долара). А в средната квитанция за платени комунални услуги ще видим сумата 1100 гривни.

В производствения сектор нещата не стоят по-добре. "Информираха ни, че от 1 юни работната седмица става четиридневна, тоест ще изгубим 1000 гривни от заплатата", разказаха счетоводители от завод "Днепроспецстал" в Запорожието.

Ръководството на "Азовмаш" в град Мариупол праща работниците в неплатен отпуск. Украинският депутат Юрий Шаповал съобщи, че почти изцяло е спряно производството в Кременчуг поради загубата на руския пазар - основен потребител на местната продукция. Парализирани са туризмът, пазарът на недвижими имоти, стоковите тържища.

Хората виждат, че просто са им отнети всички шансове да оцелеят. Според допитване на сайта за работа Хедхънтър 54 на сто от мъжете и 58 на сто от жените системно не успяват "да изкарат до заплата". Всеки пети среща финансови трудности най-малко веднъж на 3 месеца. И само 20 процента от мъжете и 11 на сто от жените признават, че денят на заплатата не е критичен за тях.

Кабинетът на Яценюк не крие, че "ценовият геноцид" в Украйна се провежда по искане на МВФ и копира изцяло мерките за бюджетни икономии в ЕС, с който Украйна ще се асоциира чрез договор на 27 юни. В слово пред парламента Яценюк подчерта, че Украйна трябва да намали социалните плащания и заплатите в бюджетния сектор, както сториха Гърция и Италия. Какъв бе резултатът в Гърция и в Италия, навярно няма защо да разказваме.

Изтръгвайки от своите граждани и последния залък, правителството без труд намира средства за война срещу собствения си народ. Според експертни оценки стойността на всеки ден от т. нар. антитерористична операция на украинските силови структури в югоизточните региони е близо 3 милиона долара. При по-интензивни бойни действия сумата ще нараства. А не бива да забравяме, че мъжете на редовна служба във въоръжените сили и тези от частните наказателни армии са вън от икономическия живот на страната, което не подпомага оздравяването на бюджета й.

Освен това масовите жертви сред украинските военни и ужасните условия в казармата вече предизвикаха масови протести в западните области, най-лоялни към хунтата в Киев. Майки и съпруги на бойци от украинската армия препречват международни магистрали край Ровно, Тернопол, Лвов и Хмелницки. Твърде е вероятно разярените жени, недочакали близките си от армията, скоро да тръгнат към Киев.

Безспорно трябва да бъдат приветствани преговорите за мирно уреждане, започнали в Донецк под егидата на Русия и на ОССЕ. Не бива обаче да забравяме, че времето работи срещу киевската хунта, правейки неминуема стопанската катастрофа в страната. Така че за хунтата е жизнено необходима война с Русия - тя ще й позволи да хвърли вината за пълния провал на действащите власти върху "агресията на Москва". Точно това е обяснението за граничните провокации и неизпълняваните нареждания за спиране на огъня, на чийто фон се развиват все по-интензивни битки.

Дали Киев се отказва от тактиката да провокира война? Ще проличи от позицията му на преговорите в Донецк.

(БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати