26 Април 2024 г. Петък

ДКЕВР „сезира” ЕК срещу американските ТЕЦ-ове и ВЕИ централи

2014-06-25 14:46:42

ДКЕВР е изпратила две жалби до Европейската комисия, в които се оплаква, че американските централи AES Марица Изток 1 и Контур глобал Марица Изток 3, както и производителите на електроенергия от ВЕИ мощности, са получавали прекомерни държавни помощи.

Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Боян Боев.

Енергийният регулатор иска от Европейската комисия да се намали задължението на НЕК да изкупува цялата електроенергия, произведена от "американските централи", както и тази от ВЕИ централите. Конкретното желания на ДКЕВР е да се намали изкупуването от AES с 30%, а на Контур глобал с 20%, като половината от блоковете на двата ТЕЦ-а трябва да излязат на свободния пазар.

Също така ДКЕВР иска да намали с 50% и изкупуваното количество електроенергия произведена от ВЕИ, като и двете ограничения да влязат в сила от новия ценови период. Боев заяви, че ДКЕВР ще започне да изпълнява тези си искания предварително, като ще очаква "в движение" решението на ЕК. Ако Брюксел отклони искането на енергийния регулатор, то това ще означава, че ще трябва да се актуализира веднага цената на електроенергията.

От казаното от Боев става ясно, че още от следващия регулаторен период, който започва от 1 юли, можем да очакваме корекция надолу в цените на електроенергията, защото изкупните цени на електроенергията от американските централи, както и от ВЕИ мощности, са доста по-високи от средните. Боев заяви, че след като бъде изкупена 50% от произведената електроенергия от ВЕИ производителите спрямо сегашния ценови период, зелените централи ще могат да продават електричество на цена на излишък на балансиращия пазар, която е 30 лв. на мегаватчас. Това няма да важи за покривни инсталации и такива с мощност 30 киловата.

Въпросът обаче дали ЕК ще одобри такива действия е сложен, защото и ВЕИ централите и американските ТЕЦ-ове са сключили дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията, произведена от тях на преференциални цени. Като тези договори са "стъпвали" и отговаряли на действащото към времето на подписването им законодателство.

В тази връзка се предвиждат и спешни промени в материалните енергийните закони - Закон за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите енергийни източници. Боев също така каза, че утре ще стане ясно какъв дефицит е натрупан в енергийната система, защото НЕК вече са изпратили официални данни в ДКЕВР. В тази връзка се очаква през юли енергийният регулатор да направи пълен регулаторен одит на обществения електроенергиен доставчик.

„Булгаргаз" се опъна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, след като енергийният регулатор предложи природният газ да поевтинее с 2.46% от 1 юли. Това стана по време на обществено обсъждане на цените проведено в сградата на ДКЕВР.

Припомняме, че цените на синьото гориво се определят за всяко ново тримесечие, като преди неговото началото „Булгаргаз" предлага цена.

За периода, започващ от 1 юли, общественият газов доставчик поиска цената на синьото гориво да остане непроменена, т.е. на нивата, които са в момента.

Александър Петров от отдел лицензионни дейности в „Булгаргаз"заяви, че ако влезе в сила исканото от ДКЕВР намаление, това ще се отрази негативно върху финансовото състояние на дружеството. То също така ще е възпрепятствано да нагнети необходимите количества природен газ. Към момента те са 377 млн. куб м. и продължава да нарастват, както е предвидено по план и както се изисква във връзка със ситуацията в Украйна.

Коментарът на шефа на енергийния регулатор Боян Боев беше, че ДКЕВР ще вземе предвид позицията на „Булгаргаз" и на 30 юни ще излязат със окончателно решение.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати