26 Април 2024 г. Петък

Буря създаде проблеми в Русенско и Великотърновско

2014-10-28 18:55:05

Дъждът в Ловеч. Снимка: БТА


Буря и дъжд създадоха проблеми в някои населени места тази вечер. Разразилата се силна буря в Русе събори дървета и изпочупи клони. От полицията съобщиха, че заради паднало дърво на изхода на града временно е бил затворен пътят за Бяла.

От хидрометеорологичната станция информираха, че скоростта на вятъра е достигала 86 км/час, а количеството на падналия дъжд е 10 л/кв. метър. Бурята е продължила около половин час, предаде БТА.

В града има затворени участъци от улици заради паднали дървета. Пострадали са и автомобили. В село Басарбово има скъсани електрически проводници.
Усложнена е обстановката и в община Две могили, съобщи кметът на града Николай Христов. Бурята там е съборила също много дървета, като в селата Кацелово и Каран Върбовка временно няма ток.

В село Бъзовец градушка с големината на лешник е унищожила зеленчукови насаждения. Христов обясни, че дерето, преминаващо през населеното място, в района на бившата консервена фабрика, се е напълнило с вода, която е излязла от коритото. Наводнена е къща, а основният път в селото се разчиства от кал и камъни. Тепърва ще се уточняват щетите.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че няма данни за пострадали хора. Екипи на полицията и на противопожарната служба работят за нормализиране на обстановката.

Областният управител на Русе Венцислав Калчев съобщи, че получава непрекъснато информация, като към момента обстановката се нормализира. По думите му екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на повредите.

Интензивен валеж - 10 л/кв. м, съпроводен със силен вятър, падна във Велико Търново, съобщи за БТА Радка Илиева от хидрометеорологичната обсерватория в областния град. Дъждът продължи около 40 минути.

Няма повишаване на нивото на р. Белица, каза кметът на Килифарево Димитър Събев. В обедните часове днес в района е имало градушка и силен вятър, заради който временно е било спряно електрозахранването, но то вече е възстановено.

В града продължава да е преустановено водоподаването поради авариен ремонт, уточниха от ВиК-"Йовковци". От силния вятър са съборени няколко дървета в района на Дебелец, но опасност за хората няма, уточни кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Не е повишено нивото на р. Янтра, по данни от общинския кризисен център.

В Ловешка област 16 населени места останаха без ток всследствие на поройния дъжд и гръмотевичната буря в района тази вечер, съобщиха от електроразпределителното дружество.

От там добавиха, че аварийните екипи в областта работят по възстановяването на електрозахранването. Най-засегната е община Ловеч, където заради аварийно изключване на напрежението без ток е част от града, както и девет от селата. В община Летница без електрозахранване са общинският център, Горско Сливово, Крушуна и Кърпачево. Без ток са и луковитските села Дерманци и Торос.

От ОД на МВР в Ловеч съобщиха, че от бурята има паднали дървета в Ловеч, Тетевен и в троянското село Орешак, които се отстраняват от екипи на "Гражданска защита".

От поройния дъжд е наводнен подлез в центъра на Ловеч, който се отводнява. Наводнен е и частен имот в Троянско. Няма пострадали хора и значими материални щети.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Русе


Новини
Проектирането на магистрала „Хемус” през Русе ще има сериозен икономически ефект върху Варна, тъй като ще свърже морския град с Букурещ. Дължината на трасето ще се увеличи с ...
Новини
Опис на имоти от частен съдебен изпълнител предизвика напрежение в Русе и дори се наложи намесата на полицията, съобщава кореспондентът на БГНЕС в града.До екшъна се стигна, след като ...
Новини
Река Русенски Лом преля при село Басарбово, след като приливната вълна достигна своя пик.Залети са два пътя, при което е отрязан достъпът до единствения действащ скален манастир у на ...
Новини
Участничката в тазгодишния риалити формат на TV7 „Мис България 2013“ – близначката Моника Ланчева, беше зверски пребита в родния си град Русе миналия петък.Хубавицата била причакана ...
Новини
Лек автомобил "Ауди А8" е бил взривен тази нощ в Русе. По предварителна информация става дума за умишлено престъпление, съобщи БГНЕС.Собственикът на колата е познат на небе ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати