26 Април 2024 г. Петък

Путин е на официална визита във Виена, "Газпром" и ОMV подписват договора за "Южен поток"

2014-06-24 08:11:18
Руският президент Владимир Путин пристига днес на еднодневно посещение във Виена. В същия ден руският монополист "Газпром" и австрийската енергийна компания OVM подписват договора за изграждане на "Южен поток".

Очаква се Путин да използва възможността и да опита да си осигури подкрепата на Виена за "Южен поток", след като друга държава членка на ЕС, участваща в проекта – България, спря дейностите по изграждането под натиска на ЕС. Това заяви в края на миналата седмица Юрий Ушаков, съветник на Путин, цитиран от агенция "Франс прес".

Визитата на Путин е по покана на австрийския президент Хайнц Фишер и беше отправена още преди три години, но посещението беше многократно отлагано, отбелязва австрийският вестник "Ди Пресе". В рамките на еднодневната визита руският президент ще изнесе и лекция в австрийската Стопанска камара.

Защитници на "Южен поток"

Външният министър на Австрия Себастиян Курц, както и директорът на OMV защитиха спорния енергиен проект. "Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас", каза Курц в понеделник в Люксембург. Той допълни, че "поне пет европейски държави" подкрепят "Южен поток", отбелязва агенция "Ройтерс".

Директорът на OMV Герхард Ройс призова за ускорени преговори за одобряване на "Южен поток". Според него е нереалистично да се мисли, че Европа може изцяло да се откъсне от руските енергийни доставки. "Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия", казва Ройс пред "Виртшафтсблат", цитиран от "Ройтерс". "Тази икономическа интеграция не трябва да се превръща в политически футбол, тъй като нашата икономика и просперитет се базират на това", подчерта той.

"Ако можем да получим големи количества газ от един определен регион, трябва да дадем шанс на инвеститорите да изграждат тръбопроводи. Затова преговорите за "Южен поток" трябва да бъдат ускорени, а не замразявани", казва още Ройс.

Както обяви съветникът на Путин Юрий Ушаков миналата седмица, споразумението между акционерите ще бъде подписано между директора на "Газпром" Алексей Милер и шефа на OMV Герхард Ройс. "Това споразумение следва меморандума за прилагането на проекта "Южен поток", което беше подписано на 29 април", заяви Ушаков. "Документът урежда редица въпроси, свързани с действията на смесеното дружество, определя структурата му, структурата на мениджмънта, специфичните права и задължения на участниците, дефинира принципите на финансиране и разпределяне на приходите сред акционерите", каза още Ушаков.

На въпрос на агенция "Интерфакс"Не сме получили обратна връзка от австрийските ни партньори. Проблемът със сигурност ще се обсъди. Това е много важна тема".

Напрежението Брюксел - Москва

Посещението на Путин в Австрия събра немалко критики и заради напрежението между ЕС и Русия. "Диалогът и готовността за разговори с включването на Русия особено сега са от особено значение", заяви в изявление президентската администрация пред австрийския всекидневник "Ди Пресе". Това обаче по никакъв начин не означава, че Австрия се разграничава от единната позиция на ЕС. Фишер подчертава, че за властите във Виена анексирането на Крим остава нарушение на международното право. Освен това президентът е съгласувал посещението на Путин с властите в Германия и Франция, както и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Външният министър на Австрия Себастиян Курц увери, че Фишер ще разговаря с Путин "в прав текст", що се отнася до кризата между Украйна и Русия.

При среща в понеделник в Люксембург между Курц и новия външен министър на Украйна Владимир Климкин, Климкин е поискал австрийският президент да склони Путин към отстъпки в конфликта. "Очаквам ясни послания от президента и от останалите политици", каза Климкин. "Ди Прессе" подчертава, че укринският външен министър ще бъде във Виена по едно и също време с Путин.

Критики и протести

Външният министър на Швеция Карл Билд разкритикува посещението на Путин. Според него контактите с Русия са работа на европейските институции. Себастиян Курц отбеляза, че Австрия е търсила контакт и с украинския президент Петро Порошенко. "В този смисъл вярвам, че срещата представлява възможност Австрия да допринесе за диалога, без да променя курса. Поканата от страна на президента е смела, но и смислена крачка", казва Курц.

Министърът на външните работи на Австрия не очаква затягане на санкциите на ЕС срещу Русия. "В момента се правят опити паралелно със санкциите да се отбележи напредък чрез преки преговори. Мирният план на Порошенко предлага допълнителни шансове за това", казва Курц.

Планирани са и протести в австрийската столица – от партията на Зелените, които бяха поканили Путин в парламента, за да отговори на въпросите им за Украйна и за нарушаването на човешките права в Русия. Платформата "На Русия с любов. Австрия" пък призовава за парад на дъгата в знак на протест срещу "хомофобското законодателство в Русия".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати