26 Април 2024 г. Петък

РИА "Новости": Руската банка ВТБ няма да спасява КТБ

2014-06-24 08:02:43
Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увечилаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости".

Агенцията се позовава на източник от ВТБ, който обяснява, че акциите на КТБ, контролирани от руската група, не надхвърлят по стойност 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана. "Не се каним да спасяваме банката е да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА "Новости".

От ВТБ Капитал - инвестиционното дружество на ВТБ, което придоби малко под 10% от акциите на КТБ, засега не коментират ситуацията около българската банка.

Преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България" държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, каза в понеделник финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра си. Позицията му, че държавата ще се намеси, само ако те не помогнат, се различава от тази на БНБ. В неделя от централната банка съобщиха, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.

Засега не е ясно решението на другия голям акционер -  суверенният фонд на Султаната на Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35% от капитала на поставената под надзора на БНБ банка.

Представители на фонда са поискали среща с БНБ в по случая с Корпоративна търговска банка, съобщи в ефира на "Нова телевизия" сутринта бившият банкер и преподавател в УНСС Стоян Александров. Според него този фонд може да предложи подкрепата си за банката и така тя да започне да функционира по-скоро от очакваното.

Още не е ясно колко от депозитите в банката са били изтеглени, както и с колко трябва да се увеличи капиталът на КТБ, коментира днес "Ройтерс". Агенцията припомня, че по данни към края на март банката е отпуснала кредити за близо 5 млрд. лева и има капитал о 622 млн. лева, без да се смята "Креди Агрикол България", която придоби по-рано този месец.

"Ройтерс" обяснява, че при положение, че водещите 10 акционери в КТБ контролират над 90% от банката, което е необичайно висока концентрация. Това е съвсем различна ситуация от тези, в които правителствата са изправени пред проблем, засягащ стотици хиляди дребни акционери, допълва агенцията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати