26 Април 2024 г. Петък

Примирие в Украйна до 27 юни

2014-06-24 07:56:31
Сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, заяви днес един от тях, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Консултациите завършиха, като властите на Луганска и Донецка република се съгласиха да спазват от своя страна прекратяване на огъня до 27 юни", каза "министър-председателят" на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай след среща на "контактната група", включваща бившия украински президент Леонид Кучма, руският посланик в Киев и представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
В преговорите участваха и представители на сепаратистите.

Примирието ще действа успоредно с едностранното прекратяване на огъня, обявено в петък от украинския президент Петро Порошенко като част от мирен план за решаване на конфликта в Източна Украйна.

"Споразумяхме се за двустранно прекратяване на огъня до 10 ч. сутринта на 27 юни . . . един от ключовите проблеми е решен", заяви Кучма. Бородай обеща, че сепаратистите ще освободят държаните като заложници наблюдатели на ОССЕ.

Преди това бунтовниците искаха украинската армия да се изтегли от Източна Украйна, за да започнат преговори, така че изявлението на Бородай представлява смекчаване на тяхната позиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че Порошенко обяви прекратяването на огъня в петък, властите в Киев съобщиха за множество атаки срещу украинската армия и гранични постове през уикенда.

Съгласието на сепаратистите да спазват примирието беше обявено в края на първия ден без насилие в Източна Украйна от седмици, изтъква Ройтерс.

"За периода от 9 до 17 ч. не са регистрирани случаи на използване на оръжия", каза представител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. По думите му "не е имало опити за завземане на административни сгради или военни пунктове".

Междувременно стана ясно, че президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама са обсъдили по телефона различни аспекти на острата криза в Украйна и перспективите за решаването й, включително чрез изпълнението на мирния план на украинския държавен глава Петро Порошенко. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Путин подчерта, че за нормализиране на обстановката в югоизточните региони приоритетно значение би имало реалното прекратяване на бойните действия и началото на преки преговори между враждуващите страни", посочили в Кремъл.

Двамата президенти също така изразили сериозна безпокойство от активността в Ирак на бойците от терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Белият дом от своя страна съобщи, че Обама заплашил Путин с нови санкции, ако Русия не успее да спре влизането на оръжия в Украйна и не оттегли подкрепата си за сепаратистите, съобщи Франс прес.

Президентът на САЩ призовал Москва да вземе конкретни мерки за намаляване на напрежението в Украйна, добави Белият дом.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати