19 Април 2024 г. Петък

Преглед на по-важните новини в пресата

2014-06-24 07:53:51
"Сега" обобщава: "Преливащите язовири - много отговорници, пълна безотговорност". Бедствието в Източна България е поредният пример за хаоса в управлението на водите. Фактите около пропукалата се стена на язовир "Ботево" и преливащите язовири от същата каскада "Засмяно" и "Николаевка" са учебникарски пример за скъсаните връзки между институциите и невъзможността за предприемане на елементарни превантивни действия.

Че Басейновата дирекция е била изненадана от развоя на събитията личи и от факта, че много по-подробна информация за прелелите язовири в региона започна да предоставя аналогичният орган за Черноморски район.

Към този административен хаос трябва да се прибави и традиционната мъгла по темата кой точно отговаря за стопанисването на прелелите язовири. По тази тема въпреки трагедиите през минали години продължава да няма систематизирана информация.

"Стандарт" продължава темата с твърдението, че афера за 200 бона е удавила половин Аспарухово. Това твърдят жители от улица "Моряшка", която бе пометена в черния четвъртък.

По общински проект над близкото дере трябвало да се направи мост, за да се оттича водата под него. Вместо това инженерите издигнали дига, която струвала доста по-евтино, разказа Цветан Панов от името на съкварталците си. В преградата били монтирани тръби с диаметър 50 см, през които трябвало да минава водата. Те обаче били 
прекалено малки и се затлачили от боклуците. Така се образувал микроязовир, който прелял при последния порой и помел всичко по пътя си. "Искаме прокурори да намерят и накажат виновниците", настояват жителите на улица "Моряшка".

Заради работния ден вчера доброволците, които през уикенда помагаха на варненци, намаляха драстично. Затова от общината призоваха, който има възможност, да се включи в почистването на квартала. Не достигат шапки, лопати, ботуши и слънцезащитни кремове. 20 сирийски бежанци от лагера в Харманли заминават да помагат в ликвидирането на последствията от наводнението във Варна.

"Ден преди обещаните политически консултации - пълен мрак за изборите", констатира "Труд". Вчера никой не уточни нищо за старта на преговорите.

От БСП обясниха, че днес имат само бюро. В централата на ДПС - също цареше мълчание. "Никой не ни е канил на консултации", заявиха пред изданието от централата на ГЕРБ.

"НЗОК ще отреже наполовина парите за болниците от август", предупреждава "Сега".

Здравната система в страната е в безпрецедентен финансов колапс. Надзорът на Националната здравноосигурителна каса съобщи вчера, че очакваният дефицит в бюджета на институцията до края на годината е 328.093 млн. лв.

Ако парламентът не гласува актуализация на бюджета на НЗОК, плащанията към болниците могат да бъдат намалени наполовина и това ще се случи още от 1 август. Заради невъзможността да се справи със ситуацията надзорът на касата поиска актуализация на бюджета, която да бъде одобрена от правителството, а след това и
от парламента.

Искането на надзора не бе подкрепено само от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. Тя гласува "въздържала се", което е знак, че актуализацията може и да не мине - промяна с 300 млн. лв. ще се отрази сериозно на държавния бюджет", обясниха пред "Сега" участници в заседанието.

Миналата седмица Българският лекарски съюз алармира, че ако парламентът не приеме промяна в Закона за бюджета на НЗОК, от септември касата и цялата здравна система ще фалират.

Линейки искат пари за транспортиране на тежкоболни, въпреки че нямат право на това, съобщава "Телеграф". Ръководителят на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова разказа, че от Столичния център за спешна медицинска помощ са искали 50 лв. на час за превоз на пациент в тежко състояние от повереното й лечебно заведение до друга болница.

Опасни близалки под формата на разноцветни мечета и коли, внос от Китай, пак съблазняват малчуганите в страната, алармира "Труд". Сладките изкушения струват левче и носят името "маршмелоу". С малки букви на гърба присъства озадачаващ надпис: "Може да се появи неблагоприятен ефект върху здравето на децата."

Френският в. "Монд" нареди българския еврокомисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева сред възможните кандидати за върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън, пише "24 часа". Това можело да бъде компромисно решение в пазарлъка за високите постове в ЕС, който предстои на Европейския съвет на 26-27 юни.

Според "Монд" пакетната сделка може да придобие следния вид: подкрепяният от Германия и Франция Жан-Клод Юнкер да оглави ЕК. Великобритания, която е против него заради увлечението му по федерализма, може да бъде утешена чрез избиране на датската премиерка от левицата Хеле Торнинг-Шмит за председател на ЕС на мястото на Херман ван Ромпуй, чийто мандат изтича в края на ноември. Тя е омъжена за британец. Освен това Дания по много въпроси споделя британските позиции - например не членува в 
еврозоната.

Това дразни Франция, но Германия смята, че не е задължително представител на еврозоната да оглави Европейския съвет. Възможно е към тази комбинация да се добави и кандидатът на Полша Радек Шикорски за върховен представител на ЕС за външната политика. Ако не бъде постигнат компромис с британския премиер Дейвид Камерън, "Монд" вижда резервен вариант: бившият италиански премиер социалист Енрико Лета да стане председател на ЕС, а Кристалина Георгиева да оглави европейската дипломация.

Тези твърдения се засилили през последните дни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати