26 Април 2024 г. Петък

Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни

2014-06-23 15:29:27
Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни. Това съобщи главният архитект на град Варна Виктор Бузeв в ефира на Нова телевизия. Според него, за да не се допускат нови наводнения, са нужни спешни и категорични мерки.

По думите на архитекта общината е знаела, че деретата в квартала трябва да бъдат разширени. Проект за решаването на този проблем е имало още отпреди 40 г.

Последното кандидатстване за финансиране на общината във връзка с разширяването на деретата е било преди 10 г. Според заложеното в този план е трябвало да се изградят „Западен охранителен канал“ и „Източен охранителен канал“. „Ако тези канали бяха направени, трагедията можеше и да не се случи“, категоричен бе Бузeв.

По думите му тези съоръжения са били предвидени да поемат точно това количество вода, която премина през "Аспарухово" в трагичната нощ.

Във връзка с факта, че голямата част от постройките в "Аспарухово" са незаконни, Бузeв коментира, че търпимостта на институциите към нарушителите вероятно е била проявена и заради факта, че все пак живеещите в квартала са и избиратели.

Ганчо, жител на Аспарухово, сподели пред Нова телевизия, че има свлачище в квартала, което е активно от 3-4 години насам. По думите му доста къщи са пропаднали преди фаталната нощ именно заради него. Именно свлачището и изхвърляните битови и строителни отпадъци стеснявали дерето.

Мъжът разказа, че води кореспонденция с община Аспарухово, община Варна и регионално министерство от години. „Пишем си като добри приятели и нищо повече“, обобщи Ганчо.

По време на трагичната нощ Ганчо е бил в автомобила си. Видял е как другите автомобили се носили по приливната вълна и излязъл от колата. Звъннал на жена си. Междувременно водата го е грабнала и той едва успял да се хване за една плоча. Помогнал е на 2 жени, изтеглил ги е на покрива на къщите им.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати