29 Март 2024 г. Петък

Преглед на пресата

2014-06-23 08:05:34
Високи незаконни строежи с бетонни огради и лошо проектиране довели до образуването на фуния убиец на стръмната ул. "Горна Студена" в Аспарухово. "Незаконните строежи и липса на инфраструктура са причините за бедствието във Варна", заяви за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов, пише под глава "Монитор". "При строителството в това дере до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица "Горан Студена", която има над десет преки улици, които са с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал", коментира Папазов.

Гражданите се самоорганизираха и се втурнаха да помагат на пострадалите от потопа във Варна и Добрич. В квартал "Аспарухово" на доброволни начала през изминалите три дни работиха над 1000 младежи, отчита под глава "Сега". "Политиците да взимат пример от доброволците", призовава от страниците на "Телеграф" Христо Григоров, шеф на Българския червен кръст. "Само когато сме заедно сме ефективни", категоричен е Григоров.

Принудителна евакуация разпореди кметът на Варна Иван Портних за обитателите на 20 застрашени от срутване къщи в пострадалия от потопа варненски кв. "Аспарухово", анонсира "Труд". Хората отказвали да се изнесат въпреки риска да бъдат погребани под руините. Те не искали да спят нито в общинското общежитие на другия край на Варна, нито в луксозния комплекс в Траката, който Варненската и Великопреславска митрополия отвори  за бедстващи. Повечето застрашени домове са на ромската ул. "Горна студена", където и вчера продължи отводняването на мазета и приземни етажи.

Пред "Монитор"инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, подчертава, че в случая с язовир "Ботево" се взеха мерки навреме. Това означава, че когато сме на фокус и внимание върху проблема, може да се реагира превантивно и да не се стига до неблагополучия." В отговор на въпроса как Във Варна можеше да се направи нещо повече, ако обществото ни не беше изградено върху компромиси. Тези компромиси са свързани с незаконно строителство, незаконно сметище в случая, нерегламентирано изсичане на горите."

На над 10 млн. лв. възлизат щетите от потопа, който удави в четвъртък Велико Търново и близките градчета Калифарево и  Дебелец, пресмята още "Труд". В трите населени места са пострадали над 200 къщи, около 3000 декара земеделски земи, мостове и инфраструктура.

Пороите съсипаха четвърт от житото, алармира във водещото си заглавие "Дума". Около 250 хил. дка от площите с пшеница са под вода след поройните дъждове. От тези ниви зърно няма да има, а процентните загуби и общото намаляване на добивите ще са около 20-25 на сто. Това заяви министърът на земеделието и храните  Димитър Греков, уточнява изданието.

В интервю за "Стандарт" Греков допълва, че се обмисля възможността да се потърси помощ от Европейския съюз. "Имаме нотификация за 4 млн. лв., която е от предишната година. Естествено, ще търсим възможност за повишаването на тази сума, но след като видим какви са щетите, нанесени в цялата страна."  По думите му помощта за земеделците може да се очаква до края на годината.

Достъпът до помощи от държавата за голяма част от пострадалите от трагедията във Варна, а и в други засегнати  райони на страната, е ограничен заради това, че по време на наводненията са останали без лични документи. Така те не могат удостоверят самоличността си и да попълнят декларациите, които раздават от общината за финансовата подкрепа, допълва "Сега".

"Големите дъждове свършиха, но да не забравяме, че почвата е преовлажнена", подчертава в интервю за "Новинар" Мариана Попова, синоптик в НИМХ-БАН. "Ще има още превалявания, но засега поне няма индикации да бъдат в такива екстремни количества. Разбира се, не трябва да забравяме, че почвата вече е преовлажнена, така че дори по-малките валежи биха могли да създадат проблеми. Но това трябва експертите по места да преценят колко и какво количество валеж може да поеме земята", отбелязва Попова. Според нея лятото едва сега започва. "Не че се случва всяка година да бъдат толкова много валежите в началото на лятото, но обикновено месец юни е месецът с  най-голямо количество валежи, така че от него не трябва да правим изводи за лятото. В нашата страна лято винаги е имало, дори в такива години, когато през сезона е имало големи валежи. 
Но винаги е имало и периоди, които са истински летни, с високи температури", казва още Попова.

"В НСИ никога не е имало политически натиск", казва в интервю за "Труд" председателят на института Сергей Цветарски. Той е категоричен, че ще продължи да работи за възстановяването на доверието в институцията. "Има обаче задачи, които са изостанали с години, да не кажа с десетилетия. Преди години българската статистика се признаваше за най-добрата на Балканите. С течение на времето привлекателността на работата намаля, най-вече заради ниските заплати. Ще преодолеем този проблем, ако осигурим на младите хора възможности за кариерно  развитие и работа по сериозни методологични проблеми. В рамките на НСИ трябва да има място за упражняване на дълбоко интелектуален труд. Планирам да създадем структура, която да работи за развитието на младите хора", коментира Цветарски.

"Южен поток" ще го бъде - крайният потребител не е България", е заглавието над интервю в "Дума" с енергийния  експерт Богомил Манчев. "Крайният потребител не сме ние. Ако бяхме ние, България, краен потребител, този проект, по аналогия на един друг, по различни формирования, които излизат и непрекъснато говорят всевъзможни неистини по конкретни проекти, те щяха да го спрат тотално. Този проект може да бъде модифициран, може да бъдат допълнени различни изисквания по Третия енергиен пакет, за които трябва ние да се съобразим да  има достъп до трета страна, най-вероятно това ще се случи и този проект ще продължи", изтъква Манчев.

Българи, които все по-често участват в трафика на кокаин от Южна Америка, най-вероятно ще посетят световното по футбол в Бразилия, но не за да гледат мачове, а да прекарат няколко килограма от белия прах на богатите, алармира "Монитор".  Причината е, че организирането на мондиала в топлата държава улеснява докарването на различни пратки кокаин до Европа.  При засиления трафик за световното има по-голям шанс да останат непроверени. (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати