25 Април 2024 г. Четвъртък

Чудото Коста Рика

2014-06-22 23:44:54
Светът се съмняваше в Коста Рика, но костариканските футболисти вярваха в себе си, въпреки че бяха пратени в “групата на смъртта”Паднахме се в чудесна група. Колкото по-смел е бикът, толкова по-интересна е коридата”.
 
И възпитаниците му доказаха тези думи на терена – отборът на Коста Рика беше безстрашен срещу Уругвай и Италия, като не просто ги победи, но ги надигра. Сега, наречените за аутсайдери играчи, си осигуриха предсрочно участие във фазата на елиминациите, а Англия и един измежду Италия и Уругвай ще стегнат куфарите за дома. 

БиБиСи акцентира върху факта, че никой не оспорва правото на костариканците да са сред 16-те най-добри в света – доказателство за класата в тяхното представяне по бразилските терени. 

След успеха над “скуадра адзура”Да, ние можем”.

Още преди турнира, в Коста Рика цареше явен оптимизъм. Местните хора вярваха, че страната им ще бъде представена на Мондиала от най-талантливото поколение в историята.

На първенствата през 2002-ра и 2006-та година само 3-ма от националите играят в чужбина. Сега броят им е 11.

Освен играчите с кариери в чужбина, в състава на Коста Рика има и футболисти с далеч по-скромни биографии.  

Нападателят Рандал Бренес, например, трябва да работи в книжарница, за да изкарва пари за автобусни билети, с които да се придвижва до стадиона.

Две от големите звезди на отбора Брайън Овиедо и Алваро Саборио се контузиха тежко преди шампионата в Бразилия и това породи съмнения в боеспособността на отбора на Коста Рика.

Селекционерът Пинто обаче не спираше да повтаря, че отборът му е едно цяло и ще се справи с наглед невъзможната задача. 

Специалистът подбира внимателно своя екип – сред помощниците му е живата легенда на костариканския футбол Паоло Уанчоп, който в знаменитата си кариера игра за отбори като Уест Хям и Манчестър Сити. Място има и за Луис Марис, който е със 130 мача за националния отбор, преди да се отдаде на треньорската професия. За вратарите се грижи Луис Габело Конехо (40 мача за националния отбор). 

Всички тези хора са с богат опит от участия на Световни първенства. 

Конехо е на вратата, когато Коста Рика побеждава Шотландия и се класира за 1/8 финал на първенството в Италия през 1990-та година.

Коста Рика заема второто място във финалната квалификационна група в зона КОНКАКАФ, като печели всичките си домакински мачове. Отборът демонстрира изключителна тактическа зрялост в сравнение с предишни кампании. 

Селекционерът Пинто копира стила на Жозе Моуриньо – стабилна защита и мълниеносни контраатаки. Плеймейкърът Брайън Руиз е импровизаторът, нападателят Джоел Кембъл носи мощта и скоростта. Наистина съм изненадан от тези негови думи. Знаем, че Италия са много труден противник, но ние сме уверени, че можем да играем дори по-добре, отколкото срещу Уругвай”. 

Малцина повярваха на тези думи. Пинто и неговите момчета обаче разсеяха всички съмнения. И трудно някой ще ги подцени отново.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати