19 Април 2024 г. Петък

27 агенти на тоталитарните служби са кредитни длъжници на ДСК с 17,6 млрд. лв.

2014-06-22 12:28:13

Общо 27 сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, които през 90-те години са били шефове на 9 от фалиралите банки или членове на техните управителни или надзорни органи, са длъжници на ДСК със 17, 6 млрд. лв. без лихвите.

Това показва докладът на Комисията по досиетата (решение №2-358 от 18 юни 2014 г.) от проверката на кредитните милионери към ДСК, пише сайтът desebg.com.

Проверката е обхванала общо 128 длъжници – юридически лица, представяни от 290 лица.

От тях Комисията по досиетата е установила принадлежността към комунистическите тоталитарни служби на 38 души. Обявени са имената на 31, а останалите 7 са починали и оповестяването им е забранено от закона.

От 31 сътрудници, кредитни длъжници към ДСК, 27 са свързани в 9 фалирали банки, а останалите са представители на отделни фирми. Само 4 сътрудници от обявените 31 с решението обаче са разкрити за първи път, като останалите са обявявани в предишни проверки.

Сред банкерите, дължащи общо 17, 6 млрд. лв., са шефовете на Първа частна банка Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, шефовете на Търговска банка „Славяни” Георги Агафонов и Захари Захариев, които са и бивши депутати съответно от Българския бизнес блок и БСП (Захариев е и председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация „Славяни"), шефът на „Агробизнесбанк” Христо Александров, шефът на Банка за земеделски кредит Атанас Тилев и др.

Ето задълженията към ДСК на фалиралите кредитни институции (подредени по дългове и без дължимите лихви) и свързаните с тях разкрити сътрудници на комунистическите тайни служби:

Бизнесбанк – 6 млрд. и 132 млн. лв. дългове към ДСК:
- Христо Цветков Ночев.

Първа частна банка – 3 млрд. и 980 млн. лв. дългове към ДСК:
- Валентин Георгиев Моллов;
- Венцислав Йорданов Йосифов;
- Христо Тодоров Маринов.

Търговска банка „Славяни” – 2 млрд. и 181 млн. лв.:
- Георги Симеонов Агафонов;
- Захари Михайлов Захариев;
- Мирчо Минков Пейковски;
- Петко Недков Колев;
- Христо Панчев Смоленов.

Добруджанска търговска банка – 1 млрд. и 150 млн. лв.: 
- Андрей Бориславов Тодоров;
- Атанас Жеков Тилев;
- Лъчезар Росенов Георгиев;
- Чавдар Радев Славов.

„ТС Банк” – 1 млрд. и 500 млн. лв.:
- Пламен Иванов Грозданов (дипломат, бивш посланик в Москва).

„Агробизнесбанк” – 886 млн. лв.:
- Гинко Панайотов Ализотов;
- Ивайло Димитров Мутафчиев (един от собствениците на Първа инвестиционна банка);
- Петър Нейчев Нейчев;
- Спас Георгиев Василев;
- Христо Александров Александров.

Търговска банка „Елит” – 819 млн. лв.:
- Георги Тодоров Аврамов.

Балканска универсална банка – 554 млн. лв.:
- Антон Василев Медникаров;
- Владимир Марков Кърпачев;
- Росен Райнов Керемидчиев.

Българска земеделска промишлена банка – 465 млн. лв.:
- Николай Иванов Коджейков;
- Радко Игнатов Тодоров;
- Чавдар Пенчев Спасов.

Останалите разкрити сътрудници, извън фалиралите банки са:

- Божан Тодоров Христов, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "ЕЗТУР" АД, гр. Правец (гр. София) – 2,6 млн. лв.

- Георги Йорданов Лазаров, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник "БИСЕРА" АД, гр. Хасково – 3,4 млн. лв.

- Георги Маринов Маринов, лице, посочено като едноличен търговец с фирма-длъжник ЕТ "ГРЕДЕТИН – ГЕОРГИ МАРИНОВ", гр. София – 4 млн. лв.

- Ромео Димитров Ташев, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник "ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА" АД, гр. Перник – 1,4 млн. лв.

- Татяна Димитрова Пазийска, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "АТЛАС" АД, гр. Димитровград – 4,4 млн. лв.

„Лошите” и съмнителните кредити в края на 1995 г. в България възлизат на 342,7 млрд. лева, което съставлява около 40% от брутния вътрешен продукт за една година на държавата.

ДСК е държавната кредитна институция, отпускала заеми за създаването на множество банки, както и за тяхното последващо кредитиране. Шеф на ДСК по това време е Асен Друмев, също разкрит като агент на ДС.

Комисията по досиетата е публикувала и списък с юридически лица, длъжници на ДСК, за които не са установени необходимите данни за извършването на проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА. Те са общо 122 фирми и юридически организации.

Сред тях са и фирми на строителния предприемач Соломон Анжел, известен с финансовата си пирамида в началото на 90-те години за построяването на „Град на мечтите” в местността „Камбаните” до „Младост” 4 (77 млн. лв. дълг към ДСК без лихвите), както и на фондация „Сапио”, внасяла безмитно стоки през 1992 г. с разрешение на тогавашния министър на финансите Иван Костов (27,4 млн. лв. дълг към ДСК и 119 млн. лв. лихви).

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

„Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;

„Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;

„Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;

Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;

ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;

Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;

Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;

ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица;

„Кристалбанк” – 1 сътрудник от 34 проверени лица;

БНБ – 23 сътрудници от 158 проверени лица;

Търговска банка „Бобов дол” АД – 1 сътрудник от 8 проверени лица;

Кредитна банка – 7 сътрудници от 60 проверени лица;

Международна банка за търговия и развитие – 1 сътрудник от 13 проверени лица;

Българска търговска и индустриална банка – 0 сътрудници от 5 проверени лица.

 

източник: offnews.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати