20 Април 2024 г. Събота

Доброволците показаха, че в България има хора, на които може да се разчита

2014-06-22 10:27:44

Доброволците показаха, че в България има хора, на които може да се разчита Това каза за Агенция „Фокус” председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров във връзка с включилите се 420 души от цялата страна в спасителните акции във варненския квартал „Аспарухово” след наводненията.

По думите му, сред тях е имало и такива, които не членуват в БЧК.

„Това са хора от цялата страна, които показаха силата на нашият народ. Показаха, че в нашата държава има хора, на които може да се разчита и които могат да защитят бъдещето на България”, каза още Григоров. Той обясни,че цял ден доброволците са чистили и помагали ефективно на хората.

По думите му, голяма помощ са оказали големи компании у нас, които са предоставили екипировка – ботуши и лопати, с които доброволците да могат да помогнат при разчистването и отводняването, както и материали от първа необходимост.

„Днес сме осигурили три ТИР-а с минерална вода”, допълни Христо Григоров и каза още, че пострадалите са получили всичко необходимо като храна и дрехи.

Над 120 хиляди лева са събраните само за един ден средства за пострадалите чрез кампанията на Българският червен кръст (БЧК), съобщи още Христо Григоров.

„Това говори за една изключително голяма активност на населението”, посочи той и допълни, че хубавото в случая е, че в кампанията са се включили много представители на бизнеса. В нея са участвали големи търговски вериги, както и производители на храни и напитки. „Получи се една национална съпричастност към проблемите на хората, а те не бяха малко”, каза още Христо Григоров.

По думите му, Българският червен кръст ще продължи да помага на пострадалите, да осигурява храна и вода. Организации на Червеният кръст от Македония, Турция и други страни са предложили своята помощ. „Засега считаме, че можем да се оправим със собствени средства и не е необходимо да искаме международна помощ от структурите на Червения кръст и Червения полумесец”, каза още той.

Христо Григоров посети Варна и увери, че животът там се връща към едни нормални порядки. „Разбира се, има какво още да се прави, почистват се улици и домове, но най-страшното отмина. За мен най-страшно беше и психологическият стрес на хората”, каза още Григоров. По думите му, бедственото положение в засегнатите места най-вероятно ще бъде отменено до ден-два. „Варна ще има нужда от дългосрочно подпомагане на засегнатите места – има съборени къщи, разрушена канализация, така че общината ще има още доста работа, но тук трябва да се включи и държавата или международни фондове с финансов ресурс, за да се реши проблемът”, коментира Григоров.

Във връзка с посещението на президента Росен Плевнелиев и еврокомисаря Кристалина Георгиева в засегнатите от наводненията населени места, Григоров заяви, че тази визита е дала искра надежда на пострадалите от наводненията. По думите му, най-важното е в момента да има координирани действия между всички институции.

„Със съвместни усилия всички ще помогнем. Аз съм оптимист”, каза още Григоров.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати