27 Април 2024 г. Събота

Второ свлачище тръгна в "Аспарухово"

2014-06-22 09:28:30
Още едно свлачище е тръгнало в квартал "Аспарухово" след потопа в четвъртък, предупреждава в.  "24 часа". То се е активизирало в района на местността Вилите, която е до пътя за квартал "Галата". Местността отдавна е жилищен район и хората са напуснали домовете си от страх да не бъдат затрупани.

"Във Варна и Добрич кошмарът продължава", алармира на първа страница "Труд". Две деца - на 3 и на 6 г., продължават да са в неизвестност след потопа, залял кв. "Аспарухово" Снимка на 6-годишният Марин Добрев държеше в ръка млада жена и плачеше сред купищата кал във варненския квартал. "Моля ви да помогнете да намерим сина на моята братовчедка", апелира от първа страница на "24 часа" Ирина Димитрова. 

Марин е бил с баба си и тримата си братовчеди на гости в една от разрушените къщи на ул. "Горна Студена". Към момента официално са потвърдени 11 жертви във Варна, каза снощи Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в града, пише "24 часа".

На първа страница "Труд" отразява още: Държавният глава и еврокомисарят Кристалина Георгиева посетиха на място пострадалите във Варна и Добрич. Бедственото положение и в двата града остана в сила и събота. Плевнелиев пое ангажимент всеки засегнат от пороя да бъде компенсиран, "но не на калпак и не с еднакви суми".

Междувременно "24 часа" пресмята: Близо 5000 са пострадалите автомобила, хотел "Гергана" в Албена е обявен за негоден, след като по средата му се вижда пукнатина, а едната част леко се е килнала. Срутените къщи в Добрич са 3, други 700 са все още под вода, пише на вътрешна страница изданието.

Негативен ефект от наводнението ще има върху туризма и реколтата. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, пише още по темата "Монитор". По думите й нанесените щети върху реколтата са най-вече в Добричко, където е един от най-важните ни селскостопански региони. Все още обаче е рано да се говори дали ще скочат цените на храните, уточни тя.

Междувременно "Стандарт" посочва под глава: Зърното е под вода. За това алармираха производителите в Добрич ден след потопа в Североизточна България. "Тази година жътвата ще е ад. 

Нивите са потънали. Навсякъде направо са вкопани пшеница, рапица, царевица и слънчоглед", коментира пред изданието Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево. Заради тежката ситуация земеделците са настояли още във вторник спешно да се проведе Консултативен съвет по зърното към земеделското министерство, където стопаните очакват да се обсъди сериозната ситуация.

Търновският водолаз Васил Петков, който спаси от смърт семейство с 10-годишно дете, повече от 30 г. вади удавници от морета и реки, отбелязва още "Монитор". На 19 юни вечерта придошлата река Белица заля пътя Велико Търново - Габрово.  Водната стихия помете автомобил, в който пътуваше семейство от Дряново - баба, дядо, тяхната дъщеря и 10-годишната им внучка. 

Колата им била изхвърлена на 100 м от пътя в съседната поляна, превърната в море. За късмет на четиримата при падането колата "кацнала" върху клоните на дърво. Пътниците се качили на покрива. Майката и детето обаче внезапно били пометени от водното течение, което ги носило 300 м и накрая ги забило в клоните на дърво. Там мокри, зъзнещи от студ и смъртно изплашени, прекарали 3 часа в очакване на помощ. Семейството от Дряново е живо благодарение на търновския водолаз.

В интервю за "24 часа" Васил Петков разказва за преживяното и споделя: "Имам голямо желание да ги видя как са. Бяха в много тежко състояние там. Предполагам, че в скоро време ще се свържа с тях и ще се видим. Те бяха изгубили надежда, че нещо ще стане.За мен благодарността не е важна, това просто се отчита там  някъде. За мен е важно удовлетворението, за това че си помогнал и си бил полезен".

Има пресечна точка между политическите скандали, които тресат България, и бедствията във Варна и Добрич. До този извод достига в интервю за "Труд" писателят Владимир Левчев. Според него "пресечната точка е думата "бедствие". "Разбира се, не могат да се обвинят властите за едно подобно бедствие, но видяхте каква беше реакцията им. Кметът на Варна се оплака, че не може да се свърже с никого, а първата работа на вътрешния министър и премиера беше да го нападнат. Виждаме хаос и прехвърляне на отговорността, което впрочем тече от една година.

Падна и кредитния ни рейтинг. Това правителство е абсолютно некомпетентно и неспособно. С всеки изминал ден, в който то продължава да управлява, България ще затъва в тинята на този потоп", смята Левчев.

По повод наводнението Петър Янков, управител на ТВ МЕТ, заявява пред "Монитор": "Трябва да отбележа, че щетите и жертвите са свързани повече с човешката намеса, със субективния фактор. Ако проследите хронологията, ще видите, че където е нямало проблеми с канализацията, водите бързо са се оттекли и тогава не е имало опустошителни приливни вълни. Точно те са създали проблемите. Водата се е събирала още от предишните дъждове и сега е дошъл критичният момент. В Добрич е подобно положението, в Пловдив - също. Там всяко лято падне ли валеж повече от 20 литра на кв.м, ние си знаем, че от централната жп гара на юг всичко е наводнено - проблемите са стари канализации, голямо строителство. Видяхте във Варна само за три часа какво се получи. Хората трябва да се научат, че с бедствията, с природата не трябва да се шегуваме. От ситуацията страдат най-вече бедните хора, които за съжаление обаче си хвърлят боклуците в реката. Видяхте и репортажите, в които преобладаваше предимно ромско население. Това са и проблемите по северните склонове на Стара планина."

"Проклятието на България е разделението", казва пред "Преса" писателят Никола Гигов. "Делим се отдавна във всичко, това е наказанието на българския народ. Забравили сме снопа пръчки на Кубрат и за единството, ние губим силата си. Не можем да смятаме, че когато има трупове, няма човешка грешка. Аз смятам, че на всеки човек или народ може да се случи някакво нещастие, но проклятието всеки сам си го кове. И може сам да си го премахне", категоричен е Гигов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати