29 Март 2024 г. Петък

Политиците увеличиха разрушителната мощ на бедствието

2014-06-21 08:07:20
Управляващите са напълно безпомощни в кризисни ситуации, коментира под глава "Сега". Нито системите за ранно 
предупреждение работят, нито правителството и местната власт могат да реагират адекватно, за да намалят жертвите и щетите. 

Дори човешката трагедия не може да възпре политиците да разчистват сметки помежду си. Гражданите и фирмите могат да се организират сами и да окажат неоценима помощ на пострадалите. Това са изводите от катастрофалните наводнения в половин България.

Политиците увеличиха разрушителната мощ на бедствието с неадекватни реакции и взаимни обвинения, пише още на вътрешна страница "Сега". Властници от национален и регионален калибър затънаха в политически разпри и поведоха евтина предизборна пропаганда на фона на катастрофичните разрушения и жертви от потопа.

Институциите са реагирали бавно при бедствието във Варна. От съобщението на полицията в града, се разбра, че всички налични сили на областния кризисен щаб са се задействали едва след като получили сигнал за два трупа, които пороят носи, разказва още "Сега".

"Потоп без край", "Апокалипсис", "Воден ад", "Трагедията обедини хората", "Потоп и безхаберие взеха 12 жертви във Варна и Добрич". Тава са само част от заглавията в днешната преса, обобщава бедствената обстановка в страната, предизвикана от проливните дъждове в страната.

На вътрешна страница "Труд"Аспарухово" в петък призори, часове след трагедията. Жителите на квартала не помнят такова бедствие, а в петък не можеха да повярват, че ужасът е минал.

Водна стихия взе 14 жертви, а трима останаха в неизвестност и през вчерашния ден. Най-пострадали от бедствието са жители на варненския квартал "Аспарухово", отразява на първа страница "Дума". Спасителните екипи работиха цяла нощ и през целия вчерашен ден. Към тях се присъединиха доброволци от цялата страна. 

От поне 3 години дерето в кв. "Аспарухово" създава проблеми, изтъква в друга статия "Труд". 

Сеч до голо на гората в местността Джанавара, незаконно построени къщи, дере, затлачено от боклуци, и проливният дъжд, който се изля в четвъртък над кв. "Аспарухово", са довели до страшната трагедия, допълва "24 часа".

В отговор на въпрос за "24 часа"Имало е множество сигнали през годините назад за незаконна сеч до различни институции, но държавата не е упражнила контрол и никой не е обърнал внимание. Тези причини са вторични. Градът беше залят. Небето се отвори. Цели къщи са отнесени. Коли са влачени по около километър и са една върху друга. Така че нека първо министър Йовчев да види каква е ситуацията, а не направо, слизайки от колата, да обяснява какво е трябвало да правя. Докато те заседаваха в областната управа, ние вадехме трупове. Част от къщите наистина са с ромско население и вероятно са незаконни. Възложил съм проверка на тези постройки. В момента екипите описват щетите къща по къща. Опитваме се да помогнем с всичко възможно на хората, за да се справят с тази ситуация. Не мога да ви опиша картината, трябва да дойдете и да видите как къщите са събрани на една купчина, коли са стоварени една върху друга на по три нива. Цяла нощ с общинска техника сме се мъчили да ги преместим, за да отпушим улиците и до бедстващите хора да достигнат пожарна и линейки. Държавата я видях чак в 1,30 ч през нощта." По думите на Портних все още е рано да се каже какви са щетите. Според него бедата обаче е обединила хората. 

"Получаваме предложения за помощ от София, Пловдив, Бургас и други градове. Обаждат се обикновени хора, които искат да се включат в почистването на квартала. Фирми осигуряват ботуши и лопати. Таксиметрови компании предложиха да извозват безплатно хората от квартала. Едно частно училище е готово да приюти и занимава деца. Цяла Варна се вдигна, за да помага на "Аспарухово", и искам да благодаря на всички свои съграждани", казва кметът на града.

Освен Варна, бедстват други райони на страната. Над 3-метрова водна стена помете късно в четвъртък Калифарево и Дебелец. Огромната водна маса от Дряноска река се вля в Янтра и заля Велико Търново, пише "24 часа"Добрич е в бедствено положение. Има една жертва, а близо 200 души са били евакуирани. Има опасност от втора проливна вълна.

"Космическа система за 3,3 млн. лв. проспа наводнението", посочва в заглавие над друга статия "24 часа". От 5 години насам действа Център за аерокосмично наблюдение (ЦАН). Той беше създаден от разформированото Министерство на извънредните ситуации, а сега е в МВР. Работи със софтуер, който служи за работа в близко до реалното време и е специално организиран за прогнозиране на наводнения и система за ранно предупреждение. 

ЦАН трябва да осъществява превантивни действия за повишаване на готовността за реагиране при бедствия. Центърът наблюдава със сателити територията на страната в реално време за развиващите се природни процеси и явления. Според националния план данните от центъра могат да се използват за извършване на различни видове оценки и анализи, свързани с природните бедствия.

"Да покажем, че сме единни", призовава от страниците на "Дума" Борислав Гуцанов, депутат от КБ. "Нека изчакаме ситуацията да се успокои, преди да се коментира. Смятам, че едва след няколко дни може да правим оценка кое, защо и как се случи, както и на какво се дължи. Необходимо е да се постараем да няма повече човешки жертви. Трябва да минимализираме огромните загуби в квартал "Аспарухово" във Варна - не изключвам те да достигнат десетки милиони", казва още Гуцанов.

"Нехайството ни доведе дотук", са думите на Асен Личев, директор на "Управление на водите" в МОСВ, цитирани от "Дума". "Нужно е да се направи бърз преглед на населени места, застроени по нехаен начин. Иначе загиват хора", категоричен е Личев.

По повод вътрешнопартийните сътресения в БСП, социологът Харалан Александров, казва пред "Труд"Независимо от развитията около лидерството в партията на предсрочните парламентарни избори, БСП ще се яви в по-добра кондиция, отколкото на изборите за европарламент. Според мен оттеглянето на подкрепата е тих бунт на обезвластените и предадени привърженици на БСП към аристократичния партиен елит, и това все още е обратимо, ако този елит разчете посланието и предприеме адекватни действия. Разпадът ще се задълбочи, ако ръководството на БСП се провали в тази недотам сложна задача. Навярно процесът на преосмисляне на реалностите вече е започнал, но ще е нужно време, за да даде резултат - както знаем, в БСП много си падат по анализите, обсъжданията, изводите и опорните точки."

"Смяна на лидера на БСП може да има и преди вота", е заглавието над интервю в "Преса" с икономиста Румен Овчаров. По думите му хаосът, който се случи на евроизборите, можеше да бъде избегнат - ако Станишев беше подал оставка. "Но със сигурност тази оставка нямаше да реши нито един проблем. Сбъркана бе формулата на създаването на това правителство. Още през юли миналата година на пленум на НС говорих, че едно правителство, което БСП лансира като правителство на национално спасение с експертен премиер, формално се превърна в правителство на двойна коалиция БСП-ДПС, а практически е правителство на тройна коалиция от икономически субекти, ДПС и накрая БСП като трета присъдружна партия. Това е същностният проблем", смята Овчаров.

Над 450 находки са открили археолози при разкопки по време на строежа на новото кръстовище на Лъвов мост, анонсира "Монитор". По-голямата част от тях са монети от различни епохи, като има дори от началото на ХХ век. в. Открити са и фибула (вид брошка за захващане на дрехи), украшения, декоративни брадвички и т.н. Всички те ще бъдат изложени в Музея за история на София в Централната минерална баня.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати