20 Април 2024 г. Събота

Държавата отпуска по 10 хил. лв. на близките на загиналите

2014-06-20 17:02:30
По 10 000 лева еднократна помощ на семействата на загиналите при наводненията във Варна и в Добрич ще гласува Министерският съвет, съобщи днес във Варна социалният министър Хасан Адемов. Проектът на постановлението се подготвя.

Жертвите на стихията във варненския квартал „Аспарухово” са 10, потвърдена е информацията за един загинал на територията на област Добрич.

По думите на министъра към момента е ясно, че между 250-300 души имат нужда от еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лева.

Редица общини заявиха готовност да помогнат на бедстващите райони. 
Община Пловдив е готова да подпомогне Варна със 100 000 лева за преодоляване на щетите след разразилото се природно бедствие, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков.
Предложението на кмета инж. Иван Тотев, който е в отпуск, вече е внесено в деловодството на Общинския съвет. Очаква се след разглеждане в комисиите то да бъде гласувано още на първата предстояща сесия.  Пловдив има готовност да изпрати в помощ на варненци и 20 доброволци.

Кметът на община Бургас Димитър Николов нареди да се подготви спешна докладна записка, с която на местния парламент в Бургас се предлага да вземе решение за отпускане на 80 000 лв. финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението във Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

Редовно заседание на общинските съветници има във вторник следващата седмица. „На Варна ще й трябват десетки милиони, за да се съвземе след този ужас. Бургас се чувства длъжен да помогне в трудния момент и да се присъедини към общобългарската солидарност, чиито прояви виждам в момента”, каза Димитър Николов.

Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал „Аспарухово“. Желаещите да се включат във възстановяването на нормалната обстановка вземат участие в разчистването на калта, отпадъците и дървесната маса, съобщиха от пресцентъра на общината. Сборен пункт за доброволците е кризисният щаб, разположен в районното кметство на Аспарухово.

Възниква обаче недостиг на лопати, кофи и ботуши. Работата на доброволците приключва при залез слънце, тъй като кварталът все още е неосветен през тъмната част от денонощието, но утре ще продължи.

Набира скорост и кампанията за събиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията чрез SMS на номер 1466 - номерът на БЧК за бедствени ситуации.

Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи пред „Фокус“, че 20 хил. лева лични средства е дарила еврокомисар Кристалина Георгиева, а 10 хил. лева са преведени от фирма „Метро Кеш енд Кери”.

Всеки може да изпрати съобщение с текст DMS VARNA и на номер 17777. Цената на краткото съобщение е 1 лeв, а събраните пари са за всички засегнати от наводненията райони.

От компанията "Южен поток транспорт" са дарили 50 000 лв. на Българския Червен кръст за подпомагане на пострадалите от наводненията и преодоляване на щетите, съобщиха от дружеството. 

Представители на "Южен поток транспорт" са в диалог с местни организации, за да потърсят следващите възможни начини да се помогне на бедстващите.

Община Добрич откри банкова сметка за дарения, с които да бъдат подпомогнати пострадалите при наводненията от проливните дъждове, съобщи пресцентърът на кметската управа. В общината е обявено бедствено положение след пороя.

Средствата могат да бъдат превеждани по сметката "община град Добрич BIC SOMBBGSF, Общинска банка АД, IBAN BG 06 SOMB 9130 84 10000644, код за вид плащане 44 51 00.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати