23 Април 2024 г. Вторник

Румъния има готовност да помогне с хора и техника

2014-06-20 13:54:40

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов разпореди на структурите отсистемата на МТИТС да се включат в действията по разчистване и възстановяване на засегнатите от наводненията райони.

По-рано през деня, държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке информира заместник-министър Антон Гинев, че румънската страна има готовност да окаже помощ с хора и техника, при необходимост.

Техниката на ДП „Транспортно строителство и възстановяване" е в пълна готовност, като се поддържа координация с местните органи на властта.  Аварийни екипи на ДП „Съобщително строителство и възстановяване" сапрокопали тунели за безпроблемно оттичане на водите от язовира до къмпинг „Градина" в морето, за да не бъдат наводнени хотелите в района. Механизацията на дружеството е в пълна готовност да се включи и в другите кризисни райони. Летище Варна е осигурило помпи, които се използват за отводняване на кв. „Аспарухово" в града. „Пристанище Варна" ЕАД също е изпратило техника и човешка сила в жилищния квартал.

„Български пощи" ЕАД има готовност да предостави 15 легла на останалите без дом в базата си в Ахтопол и 10 легла в почивната база „Слънчев ден" за период от месец. Ръководството на „Български пощи" е информирало Българския червен кръст, че може да превози безплатно помощи за пострадалите от наводненията.

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" има готовност да осигури ремонтно-възстановителни групи, които да работят по засегнатата съобщителна инфраструктура.

Поради динамично променящата се обстановка, дежурните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура" са в постоянна готовност за аварийни действия в застрашените места. Компанията има готовност за координирани действия заедно с екипите на Гражданска защита за оказване на помощ на пострадали хора и населени места.

Постепенно се възстановява нормалното функциониране на транспорта в страната. Към момента има затруднение при движението на автобусите в района на Варна и Добрич. Служителите на ДАИ работят в постоянно взаимодействие с органите на Пътна полиция за оказване на съдействие за нормализиране на ситуацията.

Все още не е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Царева ливада и Габрово, поради паднала скална маса. Пътниците от влаковете, които пътуват в този участък, се превозват с автобуси. Затруднения има при превоза на пътници с автобуси в участъка Дъбово - Трявна - Дъбово, поради свлечени земни маси по пътната настилка. Превозът на пътниците в този участък се извършва с автобуси, поради извършване на ремонтни дейности от Национална компания „Железопътна инфраструктура" по железния път в участъка между гарите Плачковци и Радунци. Към този момент обстановката в другите участъци на страна е нормализирана и движението на влаковете се осъществява безпрепятствено.

Нормално функционират пристанищата Бургас и Варна, като варненският подходен канал море-езеро е затворен за преминаване на плавателни средства. В момента ИА „Морска администрация" с помощта на два кораба проверява канала за паднали автомобили, отнесени от водната стихия и е създала необходимата организация за обезопасяването му. Към момента няма затруднения при извършването на полетите в страната.

През последното денонощие е имало отделни инциденти по ЖП инфрастуктурата във връзка с тежката метеорологична ситуация, заяви междувременно за News.bg генералният директор на Национална компания Железопътна инфраструктура Милчо Ламбрев.

Той посочи че затруднения са предизвикали малки свличания на земни маси в Дряново, Трявна, Габрово, както и в отсечката Варна-Варна запад. През нощта те са били отстранени и в момента жп инфраструктурата функционира нормално.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати