Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 20
Начало arrow България arrow Бедствие във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

Бедствие във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

  Print E-mail
2014-06-20 13:51:55
източник: news.bg

Бедствено положение е обявено и във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко. Нощта във Великотърновска област е била тежка, но от сутринта обстановката е започнала да се нормализира, обяви областният управител инж. Георги Ранчев, цитиран от БНР.

Нивото на Янтра спада и реката е започнала да се прибира в коритото си. Девет населени места са без ток заради безопасността на жителите. За щастие бедстващи и пострадали хора няма. Няма и населени места без вода. Най-критично е било положението в Килифарево и Дебелец, където ситуацията постепенно се нормализира.

Великотърновският градоначалник Даниел Панов увери, че нивото на водата след поройните дъждове във Велико Търново спада. Наводнено е Килифарево и районите около града. Той е категоричен, че няма опасност реката в града да прелее. Тя е с пет метра надолу от критичната точка, която е била през нощта. Селата Габровци и Шодековци са откъснати.

Кметът на село Килифарево Димитър Събев каза, че все още не е освободено от водната блокада семейство с жена инвалид. Обстановката се нормализира, декларира той. Започнал е оглед на щетите, като тепърва ще се уточнява от какво ще има помощ населението. Всичко по протежението на реката, 2-3 км, е било под вода, хората са евакуирани.

Великотърновският областен управител обяви още, чедесетки хора са евакуирани от къщите си в Килифарево. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина. Очаква се водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново.

Инж. Георги Ранчев посочи, че във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования. Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. По думите на областния управител нивото на р. Янтра е около 7 метра при критични 8,5 метра.

От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили.

Източва се поетапно язовир "Йовковци", около 50 куб. метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

Бедственото положение в Дряново остава, след като вчера река Дряновска преля. Разрушени са улични настилки в общината, трудно проходим е пътят от Царева ливада към Трявна. Над 50 са наводнените къщи. Водата е нахлула в хотел и производствени сгради в града. Наводнени са и двата стадиона в Дряново.

Късно снощи е приключила работата на спасителните екипи в Смирненски, община Брусарци. Селото пострада вчера от обилни валежи, а петима души са евакуирани.

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско, съобщи областният управител Венцислав Венков. Около 170 животни са се удавили. Жената, която се е грижила за животните, е спасена в последния момент.

Нивото на река Камчия в Смядово за близо час се е повдигнало с два метра. Язовирът в Александрово прелива, в Кълново е прелял с 80 сантиметра, може би ще прелее язовир „Качата", който е до военния завод в Смядово, обясни губернаторът. В Нови пазар, в село Приселци няма ток. Изпратен е екип на ЕНЕРГО ПРО.

Язовир „Триадица" се изпуска през преливника, в Каравелово са наводнени центърът и джамията от дъжда. Трябва да проверим точно как стоят нещата с язовира в Избул, защото там имаше проблем със стената и той се изпуска от два дена в посока към язовира в Нови пазар. Надявам се да овладеем ситуациятаказа Венцислав Венков.

7 потенциално опасни язовира на територията на област Шумен преливат в момента. Това са Маломир, Станянци, Каравелово, Тръница, Янково, Кълново и Дибич, съобщи Наско Канавров от Басейновата дирекция. Наблюдава се язовира в село Избул, където има проблем с язовирната стена.

Пороят е наводнил къщи в село Крива река, община Никола Козлево. Цялата улична настилка е отнесена. В с. Каравелово вода е влязла в сградите на кметството и читалището, като на места нивото достига 2 метра.

Язовир „Голуша" край Стрелча прелива, но няма опасност да бъдат засегнати населени места, съобщиха от областното управление за пожарна безопасност в Пазарджик.

Заради свличане на скални маси по родопското дефиле, шофьорите трябва да са по-внимателни по трасето Варвара-Велинград.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?