29 Март 2024 г. Петък

Катер на ВМС претърсва канала на "Аспарухово" за жертви

2014-06-20 10:00:27

Бедствието във Варна. Снимка БТА


Катер на военноморските сили претърсва канала на "Аспарухово" за жертви. 13 екипа на пожарната, 140 души от МВР, 5 екипа на "Енерго Про" и представители на БЧК работят в бедстващия район. Това стана ясно на среща в областна управа между областния управител Иван Великов, кмета Иван Портних, премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщава Информационна агенция "Черно море“.

На срещата са присъствали и членове на новосформираната във "Фейсбук" група в помощ на аспаруховци. Те са събрали 4500 доброволци, които са готови да се помогнат, с каквото трябва.

Към момента към район "Владислав Варненчик“, където е събрана вода, се насочени машини, които да изпомпят събралата се течност. Наводнен е и подлезът на ул. „Янко Мустаков“, който вече е обезопасен.

Свличане на чакъл по бул. „Цар Освободител“ има в частта от кръстовището на Икономическия университет до Летен театър Варна.

От местната администрация на район „Одесос“ съобщават, че отсечката е проходима с повишено внимание.

Свличане на отпадъци има в района на старата жп гара на ул. „Девня“. В район „Младост“ са наводнени офиси в близост до гребната база и лодкостоянките на ул. „Девня“.

По-големи са щетите в район "Приморски“, където има изронена асфалтова настилка по улиците „Подвис“, „Роза“ и „Евлоги Георгиев“. И трите отсечки са проходими, като шофьорите трябва да се движат с повишено внимание. От районното кметство съобщават, че вече се отводнява наводнения подлез на базар „Левски“.
Свличане на чакъл и кална маса има по ул. „Христо Смирненски“, която също остава проходима.

Във всички райони, освен "Аспарухово", има постоянно подаване на електричество и питейна вода. В района работят 6 багера, 4 камиона и 4 специализирани машини на фирма „Никман”, съобщават от общинското звено за защита на населението при бедствия.

Днешният ден е обявен за неучебен в цялата община Варна, а в кв. "Аспарухово" - и за детските градини и ясли. Решението е съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието във Варна.

Всеки, който желае да помогне на хората от "Аспарухово", може да го направи, като изпрати sms с текст dms varna на телефон 17 777. 

От община Варна съобщават, че гражданите могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел. 052-820-112, 052-820-204 И 052-820-016 

Във Варненска област положението е спокойно, каза пред журналисти областният управител Иван Великов. В Каменар и Куманово е имало наводнени къщи, но няма бедстващи хора. Затворен е пътят Варна-Долище от наноси, работи се по отстраняването им. Според данните на областна управа пътят Варна-Добрич е отворен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати