27 Април 2024 г. Събота

Орешарски: Не виждам неадекватни действия на общинските власти в първите часове след бедствието

2014-06-20 08:54:08

Разпоредил съм цялостно обследване къде има непочистени дерета и канали. Вероятно причина за бедствието в квартал „Аспарухово” са и незаконни постройки. Това каза премиерът Пламен Орешарски след заседание в кризисния щаб в Областната администрация на Варна.

Ще бъдат взети мерки да не се получава стесняване на участъци, защото, както виждате, „природата си прави неприятни шеги – в кавички”, добави премиерът.

Орешарски призна, че почистването на дерета и речни корита е отговорност на общините. Той обаче добави, че няма достатъчно средства за редовно почистване и не само във Варна.

Министър-председателят добави, че не вижда неадекватни действия на общинските власти в първите часове след бедствието. Това обаче е предварителен доклад, поясни той. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче настоя, че не е имало добра координация между общински и областни власти. Имаше представител на общината и той полагаше много усилия, но не мисля, че беше достатъчно, подчерта той. И каза, че помощ за пострадалите ще има.

Когато природата тръгне срещу хората, не можем да очакваме, че каквито и планове да има, те ще бъдат достатъчни, заяви Йовчев. Нека оставим експертите да си свършат работата, да оценят и да видим защо се стигна дотук, каза още вътрешният министър.

Същевременно министърът на отбраната Ангел Найденов каза, че в 10:00 часа военните ще отидат в Добрич, за да видят каква е обстановката там. Поддържаме и връзка с Велико Търново, каза той. И добави, че се следи състоянието на плавателния канал, защото там има отнесени автомобили.

По данни на Нова телевизия във варненския квартал "Асапрухово" са паднали между 80 и 110 литра дъждове на квадратен метър. Това е два пъти над месечната норма.

Телевизията откри и кампания за набиране на средства в помощ на Варна. Номерът за пращане на SMS-и е 17 777, а текстът е DMS VARNA. Цената е 1 лева без ДДС.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати