24 Април 2024 г. Сряда

АБВ става партия за ЧРД на Първанов

2014-06-19 16:11:23

Официално движението на президента Георги Първанов става лява партия. Днес се проведе заседание на Инициативния комитет за учредяването на новата формация. Самата идея за създаването на АБВ предпостави едно широко участие, коментира на брифинг Емил Кало. Основният принцип на формацията, по думите му, е национално съгласие.

В учредителния документ на партията няма обещания, а насоки за дейност, стана ясно от изказването на Емил Кало. Ние сме лява формация, изтъкна той. Ние не само сме лява, но сме социално ангажирана и социално отговорна партия, допълни Кало. Особено внимание ние отделяме на реформата в съдебната система, каза още той.

Бойко Радоев смята, че има необходимост от създаването на нова лява партия като доказателство за това били и резултатите от последните европейски избори. Изграждаме партията като мрежа от партийни клубове, посочи той.

Учредителното събрание на партията ще е на 28 юни в 9.00 часа в зала 3 на НДК, информира Румен Петков. Тогава е и рожденият ден на основателя на формацията Георги Първанов. АБВ ще иска намаляване на субсидиите на политическите партии. Според Петков е нормално това намаление да е 5-6 пъти. Икономисти, инженери, юристи, журналисти, лекари, офицери от резерва са част от инициативния комитет за създаването на партията.

. Според него обаче най-подходящо е изборите да са дори след октомври.

От АБВ критикуваха новия закон за МВР, който според новите леви довел до разклащане на системата за сигурност.

Според него БСП обезсмилили консенсуса, постигнат на КСНС, внасяйки на инат президентското вето върху Закона за МВР. Това е политическа арогантност, коментира Петков. По мнението му тази арогантност имала за цел настоящият главен секретар да осигури поредното купуване на гласове по време на изборите. Това е целта на този закон, категоричен бе той.

Партията трябва да бъде регистрирана преди съдебната ваканция. На изборите АБВ ще се яви в коалиция. Все още не е обсъждан лидер на партията, нито пък членовете на ръководството. Лидерът ще се избира пряко от членския състав. По повод избора на дата за учредяване на партията, Петков каза, че тя е избрана случайно.

„Видимо Станишев е имал очаквания, които не са били удовлетворени". ДПС са претоварени с власт, категоричен бе той и припомни, че неведнъж той, Ивайло Калфин и Георги Първанов са предупреждавали за това.


Късно е либе за китка, каза Петков, цитирайки Сергей Станишев от края на миналия парламент.

Основните принципи на партия АБВ са справедливост, равенство пред закона, против задкулисието и привилегиите, социално отговорна и социално справедлива държава, ефективни държавни институции, съчетаващи приемственост и промяна в управлението, национален диалог и съгласие по основните приоритети на обществото и държавата, гарантиране участието на гражданите в управлението и контрола върху властта.

АБВ иска коренна промяна на политическия модел, изразяваща се във въвеждане на смесена избирателна система и мажоритарен избор на половината народни представители. АБВ иска и провеждане на референдуми по важните за страната въпроси. АБВ настоява и за реформа в съдебната система чрез промяна в начина на избор на ВСС, промяна в мандатността на главния прокурор.

АБВ ще се бори и за устойчив икономически растеж чрез преструктуриране на икономиката ни. АБВ се обявява и за въвеждане на семейно подоходно облагане и прогресивен данък върху високите доходи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати