26 Април 2024 г. Петък

Пеевски и Василев са изоставени, замитат се следи, смятат Осман Октай и Атанас Атанасов

2014-06-19 09:55:50

За да има предателство, трябва да има приятелство. Тези крилати думи на Тодор Живков бяха припомнени от о.з. генерал Атанас Атанасов, коментирайки войната по остта Делян Пеевски – Цветан Василев.

Според Осман Октай, бившата дясна ръка на Ахмед Доган, досега такова вадене на кирливи ризи между „герои на финансирането на задкулисието” не е имало. Надявам се най-после, след това, което се случва, обществото да се изчисти, добави бившият депутат от ДПС в сутрешния блок на Нова телевизия.

Усилието за превръщане на Делян Пеевски „във властелин” е комплексно, посочи Атанасов. Всичко, което се случва след изборите, е контролирано – това е контролиран скандал. И въпросът е защо няма оставка до ден-днешен. От две седмици Станишев говори за оставка, а такава няма, припомни едно от лицата на Реформаторския блок. Сараите и корпорацията ДПС не са изчезнали, добави той. И прогнозира, че Орешарски ще даде оставка на 28 юли.

Тази политико-икономическа среда е функция на управлението на БСП и ДПС. Те искат да удържат до края на юли, да идат в отпуска и на септември да му мислят. Вчера слушах ДПС какви закони искат да приемат, докато Орешарски още е премиер – всичките са лобистки. Искат да наредят едни обществени поръчки, да си приемат необходимите закони, сигурен е Атанасов.

Играчите са изнервени и печелят време, за да замитат и да се спасяват поединично, каза и Осман Октай. Преструктурират се нещата в нова банка на властта – VTB си отива от КТБ, повтори бившата дясна ръка на Доган. Тази работа с рефинансирането на подставени фирми не се ли случваше и по времето на Тодор Вълчев (бел. ред – бившият шеф на БНБ, който беше начело на системата при големите фалити през 1996-1997 година) – просто през други банки, попита реторично Осман Октай.

Реформаторският блок е подготвил план за реформа на съдебната система и най-вече на прокуратурата. Според закона сега всеки редови прокурор може да арестува и премиера „по вътрешно обвинение” и да бутне системата, посочи Атанасов. И припомни другият голям гаф, който направи прокуратурата в последно време – да се разследва президентът от редови прокурор, чието име дори не беше казано.

Като гледам как Пеевски седи на софрата на Доган на рожден ден, си спомням как седеше и Илия Павлов, каза Осман Октай. За мен службите се завърнаха с пълна сила в управлението – Цветлин Йовчев сега се държи като премиер, казва, че няма да има промени в кабинета, добави Октай.

Интересно е сега къде ще отиде „България без цензура”. Те заложиха на оплюване на всички, но не спечелиха достатъчно. И сега бъдещето на Бареков зависи дали някой ще му даде пари, категорични бяха Атанас Атанасов и Осман Октай.

Атанас Атанасов прогнозира, че БСП и ДПС ще отидат в опозиция – социалистите с около 50 места в Народното събрание, а ДПС – с около 30 места. Осман Октай пък се надява, че Делян Пеевски няма да е депутат в следващия парламент – той ще бъде изоставен като посредник, а същото ще се случи с Цветан Василев, подчерта Октай.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати