19 Април 2024 г. Петък

Марин льо Пен се обяви за демонтаж на ЕС, бил като СССР

2014-06-18 22:58:21
Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен, чиято победа на изборите за Европарламент изплаши консервативните европейски политици, се обяви в интервю за ИТАР-ТАСС за демонтиране на ЕС и за разширяване на руско-френските отношения. 

Марин льо Пен заяви, че е за създаване в Европа на общо икономическо и политическо пространство, в което да влизат и ЕС, и Русия. „Това е наш проект. Ние отдавна говорим за хоризонтала от Брест /френско пристанище на брега на Атлантическия океан/ до Владивосток. Такава е виждал Европа генерал Шарл де Гол и ние споделяме тази идея. Това ще бъде „Европа на нациите“, която ще включва естествено и Русия“, обясни лидерът на националния фронт. 

Марин льо Пен се обяви за създаване на политическа структура, която да не е наднационална и тоталитарна. „Моята цел е пълно преобразуване на Европа и следователно – демонтаж на Евросъюза. Най-главният въпрос е може ли ЕС да бъде подобрен, може ли да бъде усъвършенстван. Не вярвам в това. Струва ми се, че той прилича на Съветския съюз, ако искате“, каза френският политик. 

Според нея ЕС може да бъде запазен, ако той върне суверенитета на държавите, позволи възстановяване на вътрешните граници, ако се откаже от еврото. „Добре, но това вече няма да е е ЕС. Това е все едно, ако в Съветския съюз бяха разрешили правото на частна собственост, свобода на създаване на политически партии. Това щеше да е много добре, но това вече нямаше да е СССР. И в нашия случай е горе-долу същото“, обясни Льо Пен.

Затова според нея „тази структура трябва да бъде демонтирана и да се построи „Европа на нациите“. 

Марин льо Пен заяви, че е за излизане от НАТО, тъй като „НАТО е средство за САЩ да подчини редица страни във военно, следователно и в политическо отношение“. 

Коментирайки украинската криза, лидерът на Националния фронт определи като парадокс факта, че ЕС подкрепя властите в Киев и иска отстъпки от Русия. Според Марин льо Пен е очевидно, че в редица ситуации ЕС защитава интересите на САЩ. „Това е тъжно, защото ако Франция беше останала независима в дипломатически план, тя можеше да уравновеси ситуацията. Тя обаче повече не може да играе някаква роля, защото сега е лишена от глас. Тя е безмълвна от много години и аз съжалявам за това и се старая на своето ниво да представя различно виждане за събитията в Украйна“, каза тя. 

Марин льо Пен се обяви също така за задълбочаване на отношенията между Франция и Русия. „Исторически ни свързва приятелство и от много гледни точки – геополитически, стратегически, цивилизационно – имаме всички основания да поддържаме и развиваме тези отношения. Франция не бива да се подчинява на логиката на студената война, която беше наложена на ЕС и доведе до охлаждане на връзките ни без каквато и да е солидна причина. Убедена съм, че Русия и Франция трябва да задълбочават отношенията си във всички сфери“, заяви Марин льо Пен. Според нея на първо място трябва да се развива сътрудничеството с Русия в енергетиката. 

Националният фронт на Марин льо Пен победи на евроизборите във Франция с 25% от гласовете, докато управляващата Социалистическа партия начело с Франсоа Оланд събра едва 14% от гласовете и остана на трето място. Ултрадесни партии спечелиха изборите и във Великобритания и Дания. Коментирайки резултатите от евроизборите, германският канцлер Ангела Меркел каза, че е изплашена от подобен успех на „приятелите на Путин“, пише NEWSru.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати