24 Април 2024 г. Сряда

Разумната дата за избори е 12 октомври!

2014-06-18 10:42:18

Проф. Михаил Константинов, Снимка: Булфото


Има само една възможна разумна дата за избори и това е 12 октомври, защото до 15 септември разумните хора са на почивка с децата си. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия по повод евентуалната дата за предстоящите парламентарни избори.

Вчера президентът Росен Плевнелиев обяви решението на КСНС предсрочният вот да се проведе между 28 септември и 12 октомври.

Проф. Константинов аргументира мнението си, като допълни, че са нужни 30 дни за предизборна кампания. „Ако аз съм на морето, а кампанията е през август, веднага когато видя нещо предизборно, ще изключа телевизора”, посочи математикът.

Според журналиста Велислава Дърева нормалното време за избори също е октомври месец. „Юли е абсолютно невъзможно. Това беше просто един психологически тест, който БСП хвърли и другите не го издържаха, защото решиха, че ще ходят на Халкидики”, заяви Дърева.

Тя коментира и решението на НС да отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси.„Ако имаше референдум, щях да гласувам против. От референдума не би произлязло нищо, защото как ще санкционираш човек, който не отиде да гласува“, категорична бе тя. 

По повод предложенията  да се въведе образователен ценз за гласуване проф. Михаил Константинов коментира, че „не може гласът на един неграмотен избирател да е равен на гласа на Нобелов лауреат“, но въпреки това „не е  възможно да се въведе подобно ограничение в гласуването“.

Според него решението е друго и е много просто. „Може да въведем сложна бюлетина, толкова сложна, че човек да се замисли как да я попълни. Това се нарича „естествен образователен ценз”, коментира Константинов.

Журналистът Дърева също се обяви против ограниченията за гласуване. „Образователен ценз, утре ще има имуществен ценз, накрая ще кажат да се гласува само в големите градове, после ще ограничат правото на жените на глас”, възмутено посочи тя.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати