Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 16
Начало arrow Политика arrow Борисов: БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност

Борисов: БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност

  Print E-mail
2014-06-18 10:39:58
източник: dnes.bg

БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност, оттук нататък война, реваншизъм до дупка. Те се подиграха с мен, аз не им вярвам вече за нищо. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна пленарната зала, след като мнозинството в парламента отхвърли предложението му обсъждането на Закона за МВР, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето, да остане за след политическите консултации на парламентарно представените партии във вторник.
 
След това обаче депутатите изненадващо приеха същото искане на Янаки Стоилов от БСП и така в крайна сметка разглеждането на ветото остана за следващата седмица.

Борисов предупреди на изборите хората да знаят с какви партии си имат работа.

Те нямат 160 милиона лева в бюджета за МВР, това е едно провалено министерство и Волен Сидеров оспорва изборите заради това, че МВР не се е справило, а сега искат да им дадат на тези хора да си назначават без конкурси, коментира лидерът на опозицията.

Той припомни, че вчера лидерите на парламентарно представените партии единодушно, без уговорки и забележки, са се разбрали за постигане на плавен преход за политическа стабилизация.

Приехме формулировката на Лютви Местан и във втора точка за това, което сме си стиснали ръцете и сме си договорили, сме записали определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт. И тъй като Станишев каза, че днес и утре го няма, а Местан в четвъртък и петък, в понеделник имаше нещо друго, се разбрахме за вторник в парламента да определим 10-15 закона, които да приемем, предлагам Законът за МВР да остане за след вторник, обясни Борисов.

След това обаче Янаки Стоилов обвини опозицията, че тенденциозно вкарва в дневния ред на парламента промените в Наказателния кодекс, където има текстове за „странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини“.

Борисов обяви, че депутатите му ще оттеглят предложението си и от името на ГЕРБ това направи Цецка Цачева.

Предложението й обаче не беше прието, но в крайна сметка беше одобрено същото, но направено от Янаки Стоилов.

Преди 10 дни президентът върна Закона за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. 

Текстовете регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега -  с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. 

Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?