24 Април 2024 г. Сряда

Борисов: БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност

2014-06-18 10:39:58
БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност, оттук нататък война, реваншизъм до дупка. Те се подиграха с мен, аз не им вярвам вече за нищо. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна пленарната зала, след като мнозинството в парламента отхвърли предложението му обсъждането на Закона за МВР, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето, да остане за след политическите консултации на парламентарно представените партии във вторник.
 
След това обаче депутатите изненадващо приеха същото искане на Янаки Стоилов от БСП и така в крайна сметка разглеждането на ветото остана за следващата седмица.

Борисов предупреди на изборите хората да знаят с какви партии си имат работа.

Те нямат 160 милиона лева в бюджета за МВР, това е едно провалено министерство и Волен Сидеров оспорва изборите заради това, че МВР не се е справило, а сега искат да им дадат на тези хора да си назначават без конкурси, коментира лидерът на опозицията.

Той припомни, че вчера лидерите на парламентарно представените партии единодушно, без уговорки и забележки, са се разбрали за постигане на плавен преход за политическа стабилизация.

Приехме формулировката на Лютви Местан и във втора точка за това, което сме си стиснали ръцете и сме си договорили, сме записали определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт. И тъй като Станишев каза, че днес и утре го няма, а Местан в четвъртък и петък, в понеделник имаше нещо друго, се разбрахме за вторник в парламента да определим 10-15 закона, които да приемем, предлагам Законът за МВР да остане за след вторник, обясни Борисов.

След това обаче Янаки Стоилов обвини опозицията, че тенденциозно вкарва в дневния ред на парламента промените в Наказателния кодекс, където има текстове за „странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини“.

Борисов обяви, че депутатите му ще оттеглят предложението си и от името на ГЕРБ това направи Цецка Цачева.

Предложението й обаче не беше прието, но в крайна сметка беше одобрено същото, но направено от Янаки Стоилов.

Преди 10 дни президентът върна Закона за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. 

Текстовете регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега -  с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. 

Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати