Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 22
Начало arrow Политика arrow Борисов: БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност

Борисов: БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност

  Print E-mail
2014-06-18 10:39:58
източник: dnes.bg

БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност, оттук нататък война, реваншизъм до дупка. Те се подиграха с мен, аз не им вярвам вече за нищо. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна пленарната зала, след като мнозинството в парламента отхвърли предложението му обсъждането на Закона за МВР, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето, да остане за след политическите консултации на парламентарно представените партии във вторник.
 
След това обаче депутатите изненадващо приеха същото искане на Янаки Стоилов от БСП и така в крайна сметка разглеждането на ветото остана за следващата седмица.

Борисов предупреди на изборите хората да знаят с какви партии си имат работа.

Те нямат 160 милиона лева в бюджета за МВР, това е едно провалено министерство и Волен Сидеров оспорва изборите заради това, че МВР не се е справило, а сега искат да им дадат на тези хора да си назначават без конкурси, коментира лидерът на опозицията.

Той припомни, че вчера лидерите на парламентарно представените партии единодушно, без уговорки и забележки, са се разбрали за постигане на плавен преход за политическа стабилизация.

Приехме формулировката на Лютви Местан и във втора точка за това, което сме си стиснали ръцете и сме си договорили, сме записали определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт. И тъй като Станишев каза, че днес и утре го няма, а Местан в четвъртък и петък, в понеделник имаше нещо друго, се разбрахме за вторник в парламента да определим 10-15 закона, които да приемем, предлагам Законът за МВР да остане за след вторник, обясни Борисов.

След това обаче Янаки Стоилов обвини опозицията, че тенденциозно вкарва в дневния ред на парламента промените в Наказателния кодекс, където има текстове за „странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини“.

Борисов обяви, че депутатите му ще оттеглят предложението си и от името на ГЕРБ това направи Цецка Цачева.

Предложението й обаче не беше прието, но в крайна сметка беше одобрено същото, но направено от Янаки Стоилов.

Преди 10 дни президентът върна Закона за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. 

Текстовете регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега -  с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. 

Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  Новини Битката между Борисов и Радев може да стане и дружба. Това мнение изрази Стефан Данаилов пред bTV.Не се знае какво може да стане с България, тълкува Ламбо.Той беше категоричен, че държавният ...
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?