20 Април 2024 г. Събота

"КСНС удължи агонията на политиците и обществото", заяви Антон Кутев

2014-06-18 10:16:39
Председателят на ДПС Лютви Местан е човекът, който развали правителството. Това заяви депутатът и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев в сутрешния блок на bTV.

Според него краят на управлението на кабинета „Орешарски“ не е проблем на БСП, а е политически процес, в който двете коалиционни сили имат различен интерес в определен момент.
Кутев заяви още, че в създалата се ситуация е нямало как животът на правителството да бъде продължен. По думите му евровотът на 25 май е показал, че хората не разпознават БСП като партия, която трябва да продължи да управлява.

Червеният депутат призна, че до последно от БСП не са знаели какво ще се случи на пресконференцията на ДПС от 5 юни, когато председателят на ДПС заяви, че предсрочният вот е неизбежен. Въпреки това Кутев подчерта, че БСП и ДПС са партньори във властта и фактът, че едната партия „хвърля властта“, не означава, че тя има водеща роля в управлението.

Антон Кутев коментира решенията на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Тогава се предложи изборите да се проведат между 28 септември и 12 октомври, като датата ще бъде уточнена след политически консултации между партиите. По думите на Кутев тези решения не са довели до стабилизиране на политическата ситуация у нас. Дори напротив – КСНС е продължил агонията на политици и общество.

Кутев напомни, че искането на БСП е било избори в края на юли. „Беше възможно (предсрочният вот) да е края на юли, ако още миналата седмица се бяха взели бързи мерки. При вече определения времеви хоризонт Конституцията ще каже за дата за оставката на кабинета”, заяви още той.

Социалистът коментира и евентуалната дата за предсрочния вот. Според него тя не бива да бъде 5 октомври, тъй като тогава е мюсюлманският празник Байрам. По думите му изборите не трябва да съвпадат с празници, независимо дали са мюсюлмански, или православни.

Антон Кутев коментира и бъдещето на Сергей Станишев като лидер на БСП. Той беше лаконичен и подчерта, че съдбата на ръководството ще се реши на конгрес на партията. Такъв вероятно ще има и преди, и след изборите. По думите на Кутев БСП е най-демократичната партия и членовете в нея ще решат какво ще се случи.

Кутев подчерта, че „мантрата“ за 11-те загуби на Станишев изобщо не е вярна. „Как губи Станишев при положение, че БСП е в управлението?“, попита той. Кутев заяви, че от управлението на Жан Виденов досега БСП никога не е имала толкова много депутати, колкото има в настоящия парламент.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати