19 Април 2024 г. Петък

Насилието по улиците в Лондон - като по време на война

2014-06-18 07:50:57
Скоро в Лондон бе проведена световната среща на върха относно сексуалното насилие по време на конфликти. В същото време обаче много момичета във Великобритания биват изнасилвани от улични банди, което много наподобява случващото се по време на война. Но не се обръща достатъчно внимание на този факт, пише БиБиСИ.

"Не познавам много момичета, които да не са били изнасилени", казва Тони, 16-годишно момиче, което е имало връзка с член на улична банда. Тя е станала жертва на изнасилване от 19-годишен лидер на банда, когато е била на 15 години.

"Минаваш покрай някоя банда, но те са толкова много, че не можеш да ги спреш", разказва тя за ужаса, който е преживяла.

Момичето се е опитало да избяга, когато са я нападнали, но момчетата са били много и не е имала друг изход. Тя споделя, че никога няма да може да превъзмогне случилото се.

Няма точни сведения колко момичета са били изнасилени. Но много жени стават жертва на кварталните хулигани, точно както се случва по време на военен конфликт.

"Манталитетът на бандите е такъв, че момичета могат да се експлоатират сексуално и могат да бъдат унижавани от момчетата на тяхната възраст", казва Хелън Бекет, която се занимава със сексуалното насилие сред младите.

В Лондон има повече от 200 банди, в които участват около 3500 души, сочат данните на полицията.

"В някои от тези банди има и момичета, но те имат различна роля от мъжете", коментира Лола Мустафа, посланик на фондация, работеща за това Лондон да стане по-безопасен град.

Те не се бият, а биват сексуално насилвани от момчетата и ги използват. Понякога някоя банда може да отвлече и изнасили гадже или сестра на някой от враждуваща групировка.

Момичетата също се използват и като "стръв" - карат ги да примамят някой от противниците до определено място, където да го набият. Но по този начин момичето е в опасност и може да стане жертва и на другата банда.

"Ако враждуващата група я хване, те я бият и изнасилват", разказва Рейчъл на 15 години, която също е станала жертва на насилие от улични хулигани.

Рейчъл споделя, че насилниците понякога правят снимки и ги качват в социалните мрежи. Така унижението е още по-публично и момичетата стават жертва и на обидите на хора, които дори не познават.

Тя споменава и това, че когато едно момиче принадлежи към една банда, тя става сексробиня. Рейчъл разказва как нейна приятелка е била изнасилена от гаджето си и след това от всички останали членове на бандата.

Направили са видео и са я заплашили, че ще го разпространят в интернет, ако не изпълни каквото искат. Рейчъл допълва, че много от изнасилените момичета искат да се самоубият и самата тя е правила такива опити, преди да получи помощ.

Според Карлен Фърмин, която оглавява организация, бореща се с неравенството между половете, има връзка между ситуацията във Великобритания и размирните зони.

"Фактът, че изнасилването често се извършва от няколко души и то на публични места, много напомня на действията, които се случват по време на война. Дългосрочният конфликт между две квартални банди пак те кара да се чувстваш непрестанно в опасност, точно както е по време на военен конфликт", казва тя.

Според Фърмин насилието по време на война и конфликтите между бандите много си приличат. И в двата случая става дума за спорове относно владеене на територия.

Рейчъл и Тони вече са потърсили помощ, но те са още в опасност. Те са се съгласили да говорят, но без да бъдат използвани истинските им имена.

Те искат да разкажат на повече хора, за това което се случва на много млади момичета. Социалните работници потвърждават, че техните истории са много често срещани.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати