20 Април 2024 г. Събота

Преглед на темите в печата

2014-06-18 07:43:12
"Президентът и партиите удължиха политическата агония", пише в. "Сега" след проведения Консултатитевен съвет при президента Росен Плевнелиев. Лидерите на парламентарно представените партии заседаваха пет часа при президента, споразумявайки се за "плавен преход към политическа стабилност", по актуалната терминология, въведена от ДПС преди 2 седмици. Нито един от най-преките проблеми не бе решен, но и президентът, и партийните лидери отчетоха, че са сравнително доволни от резултата. 

Премиерът Орешарски, който ще управлява поне още месец и половина, запази мълчание. И 5-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента не доведе до край на политическата агония в страната. Парламентарните партии очертаха само рамката на периода, в който трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори - между 28 септември и 12 октомври. Точната дата тепърва ще бъде определена след допълнителни консултации, които започват идния вторник в Народното събрание. От датата ще зависи и оставката на кабинета. Премиерът Пламен Орешарски щял да сдаде властта точно два месеца преди деня на вота, след което ще започне процедурата по сформиране на служебен кабинет, стана ясно след заседанието на съвета. Точно толкова се знаеше и през последната седмица от изказванията на политическите лидери.

"Труд"Избори октомври, без референдум". Ежедневникът споменава, че заседанието на "Дондуков" 2 не е минало без напрежение. От думите на соцлидера Сергей Станишев се изяснява, че с предложената от Плевнелиев проектодекларация, президентът е надхвърлил пълномощията си. Според запознати държавният глава е предложил изборите да бъдат на 28 септември. 
По неофициална информация той е определил и някои приоритети, с които трябва да се заеме изпълнителната власт дотогава. Президентът е говорил за опасност от газова криза в страната покрай конфликта Русия - Украйна, за рисковете пред бюджета, "Южен поток" и АЕЦ "Белене" и много други теми във встъпителните си слова.

Според Станишев на КСНС е надделяла волята на левицата и другите партии - за консултации, на които да се определят важните теми до изборите. От президентството твърдят, че КСНС е преминал в "много конструктивен тон" без спорове. Очаква се политическите консултации между партиите да започнат следващата седмица, а желанието на левицата е в тях да участват и партии като Реформаторския блок и "България без цензура". На тях лидерите ще трябва да се разберат по въпросите за приоритетните задачи на властта до разпускането на парламента, за определянето на ясни правила за номинация на следващия български еврокомисар, споразумението с ЕС за европейските фондове за периода 2014-2020 г., за да не се губи време за усвояване на средства.

"Кой да е служебен премиер, пита Плевнелиев партиите", това е акцентът на "24 часа" по темата. "Доволен съм, че политическият разум надделя", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. "Не смятам, че е добра практика правителството да работи дълго време в оставка", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. "Изрично подчертах, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер, както направиха със Сметната палата", бяха думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За водача на "България без цензура"Изборът за премиер е само между мен и Борисов! Хората трябва да избират между нас двамата". Бареков обясни, че ако избирателите му дадат достатъчно мандати в новия парламент, ще разруши порочния модел на ГЕРБ, БСП и ДПС и ще направи управление в интерес на хората.

Докато в президентството течеше заседанието на КСНС, протестиращи пред сградата му подпалиха партийното знаме на БСП. От БСП реагираха с декларация. "Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм. Нека никога не забравяме, че след огъня на омразата остава само пепел", предупредиха от Столетницата. 

"Човек остава с впечатлението, че в продължение на четирите часа на Консултативния съвет в президентството конституцията е лежала на операционната маса, а хирурзите са спорили какво да отрежат - я жлъчката, далака, я парче от служебния кабинет. Да се надяваме, че като са я зашили, не са забравили вътре ножиците. В крайна сметка на самите политици не им е ясно дали в президентството е постигнато каквото й да било споразумение", коментира на страниците на "24 часа"Четири часа байпас на конституцията".

Състоянието на сградния фонд в София е тревожно, алармира БАН. Много силно земетресение в столицата с магнитуд 7 или над 7 по скалата на Рихтер би засегнало над 2 милиона души. Това обяви проф. Емил Ботев, директор към департамент "Сеизмология" на БАН, по време на международна конференция за катастрофичните рискове в страната, пише "Дума". Освен това при подобен трус разрушените сгради само в София ще бъдат над 40 хиляди, а щетите ще са за около 20 милиарда евро. Експертите смятат, че в страната трябва да има по-добър контрол на строителството, както и да се инвестира в подсилването на стари сгради. Професор Ботев каза, че в страната силни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер стават средно по веднъж на 200 години. Той посочи, че в следващите години може да се очакват трусове. Проф. Йордан Милев от Строителния факултет на Университета по архитектура, Строителство и геодезия заяви, че трябва да се вземат мерки преди природното бедствие, като се подсилят сградите. 

"Телеграф" предупреждава - бягайте далеч от парното, когато навън гърми и трещи. През радиаторите лесно може да ви тресне някоя мълния. Особено застрашени са жителите на панелките. В 95% от тях няма работещи гръмоотводи, обясни за вестника специалистът по мълниезащита Христомир Иванов. Домоуправителите са подсъдими, ако светкавица убие човек в блока. 

Три от четири асансьора у нас са опасни. Експерти предупреждават, че над 80 хиляди от съоръженията са стари и пътуването с тях е опасно. В същото време поддръжката често се прави фиктивно, показват проверките на Държавната агенция по метрология. Законът изисква на всеки три години да се прави технически надзор на асансьорите у нас, а на всеки десет дни - да минават на поддръжка. Износени въжета, опасни шахти и стари кабини - само част от панорaмата, която се разкрива пред очите ни, докато минаваме през етажите. Оказва се обаче че подемни съоръжения, ескалатори и рампи за хора и товари не попадат под надзора на държавата. Така за тяхната безопасност не гарантира никой, пише "Труд".

"Светият синод е против провеждане на гей парад", съобщава "Дума". Това е изявление, свързано с предстоящето на 21 юни в София събитие. Светият синод на Българската православна църква отново се обръща към държавните и общинските институции и към организаторите на "София Прайд 2014" с призив да анулират този парад. От Синода посочват, че гей парадът е поход "на възгорделия се грях" и с "противоестествена и безнравствена същност". 
"не е срамно" и "не е опустошително" за нас и за хората около нас? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?", призовават от Синода. В изявлението на Синода се посочва, че "православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото "Против правилата". Висшият клир отбелязва, че те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на децата, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото общество. 

Темата на "Труд" днес е посветена на здравеопазването. Застраховките все повече се превръщат в спасение на българина от лошата здравна система. Уникални здравни продукти на българския пазар, които покриват лечение на рак, трансплантации и други тежки медицински манипулации в чужбина, могат да намалят кампаниите за набиране на средства за болни деца и възрастни. Някои от полиците са достъпни и за масовия потребител, показва проверка на "Труд" сред всички около 30 компании у нас, присъстващи на пазара. 

Качеството и разходите за лечение в отделните региони на страната са напълно различни, констатира "Стандарт". Над 546 лв. струва терапията на хората с неинсулинов диабет в Русе, а в Перник тя е 248 лв. Това е само една от констатациите в доклада на здравната каса за първите шест месеца на 2014 г., който трябва да се гледа в Народното събрание след няколко дни. Отчетът е посветен на проблемите в здравната система и финансирането й. 

Дупка от 491 млн. лв. ще има в бюджета на фонда в края на годината, показват изчисленията на НЗОК. Специалистите признават, че пари могат да се намерят едва за 163 млн. лв. от очаквания дефицит.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати