25 Април 2024 г. Четвъртък

Мандатът на кабинета приключва 2 месеца преди датата на вота

2014-06-17 17:05:21
Мандатът на Народното събрание и на кабинета ще бъдат прекратени точно 2 месеца преди датата на предсрочните избори. Това каза в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод провелия се Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който бе договорено предсрочните избори да се проведат в периода 28 септември – 12 октомври. Въпросите ви имат своя отговор в Конституцията. Струва ми се излишно упражнение от мен да чуете отговора на конституционни казуси. Мандатът на НС и на кабинета се прекратяват с акт на президента точно два месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори. Това е въпрос на целесъобразност“.

Като се определи дата, връщате се два месеца назад и разбирате кога ще бъде разформирован парламентът, допълни той. 

Местан заяви, че няма конкретни предпочитания на коя дата ще бъдат предсрочните избори – на 28 септември, 5 октомври или 12 октомври. Според него е въпрос на целесъобразност кога е най-удачно да се проведе кампанията.

Ако изборите са на 28 септември, 5 или 12 октомври, този кабинет ще изпълнява своите функции два месеца преди това, независимо кога е подадена оставката, обясни лидерът на ДПС. Така от думите му стана ясно, че правителството трябва да работи поне до 28 юли.

В началото на следващата седмица започват консултации между политическите сили в рамките на парламента, на които ще се обсъждат дати за предстоящия предсрочен вот. 

Тъй като извънпарламентарните партии не са членове на КСНС, това становище ангажира позиции само на парламентарно представените политически сили, каза Местан в отговор на въпрос дали партии извън НС ще участват в консултациите. Той заяви, че не е разговарял с техни представители. 

Доволен съм, че политическият разум надделя, мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност, заяви още Местан. 

По думите му решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес.
Лидерът на ДПС каза, че не са изразили съображения относно бъдещия служебен премиер и състава на служебния кабинет при разговорите при президента. Малко или много тези въпроси се разполагат в конституционните правомощия на държавния глава, посочи той.  

Местан отбеляза, че по време на заседанието на КСНС е била засегната и темата за „Южен поток“. Той припомни позицията на ДПС, според която това е важен енергиен проект не само за България, а и за още няколко страни-членки на ЕС. 

„Колкото и важен да е, той не може да бъде изграден въпреки Брюксел, а единствено в постоянен диалог с Брюксел до постигане на съгласие и обща позиция с ЕК и ЕС. Никой не ни е принудил да станем член на ЕС и трябва да се съобразим с европейските правила“, допълни Местан. 

Относно номинацията на българския еврокомисар на Съвета е коментирано, че преди да се обсъждат конкретни имена, трябва да се постигне съгласие за принципите за номиниране и за критериите, на които да отговаря българският представител, каза Местан. 

Той припомни, че е имало „недотам приятни за България сцени с провалена кандидатура на български еврокомисар“, визирайки казуса с Румяна Желева. Би трябвало да имаме грижа за сигурността на всеки един български гражданин“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати