20 Април 2024 г. Събота

Рекетирали фирмата, която иска да строи писта за F1 у нас

2010-09-04 18:50:26

Скандалът около изграждането на писта за Формула 1 край София, навлезе в нова фаза, след като днес представител на Emirates Associate Business Group (EABG) обяви, че компанията е била рекетирана, а Румен Петков – че има сценарий за саботаж на проекта.

Ануар Бадуан, който е на двудневно посещение у нас, показа пред журналисти получен тази сутрин e-mail, подписан от мъж с име Алекс Цаков, в който се искат над 94 милиона долара, "за да бъде оправен ситуацията". Please, send me $ 94 341 433 to improve atmosphere" (буквално "Моля, изпратете 94 341 433 долара, за да подобря ситуацията").

Представителят на EABG заяви, че не е вярна информацията, че компанията се отказва от инвестиции в България.

Депутатът от БСП Румен Петков, който е и председател на Организационния комитет за изграждането на пистата за Формула 1 край Доброславци, че писмото е част от сценарий за саботаж на намеренията на компанията да инвестира у нас.

"Систематично има стремеж за взривяването на проекта за Формула 1. В България целта е да се бламира този проект, заяви председателят на организационния комитет за изграждането на писта за Мото Джи Пи и Формула 1 в България Румен Петков, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му този e-mail с "гнусно съдържание" цели да откаже EABG от инвестиционните й намерения.

Петков изтъкна, че България никога не е била по-близо до подписването на договор с Формула 1.

Скандалът за строителството на писта за Формула 1 гръмна в петък, след като стана ясно че информацията за фирмата инвеститор, е подадена некоректно от българските институции. 

От компанията опровергаха информацията, че е държавна, а собственикът й е шейх на Абу Даби.

Днес Ануар Бадуан потвърди желанието на EABG да инвестира в проекти у нас.

Експерти на компанията ще направят икономическо проучване, за да видят в кои сектори на икономиката може да се инвестира. 

Следващата седмица представители на EAGB ще пътуват до САЩ, за да потърсят и други участници в проекта за изграждането на писта за “Формула 1“ и евентуално изграждане на МОЛ в района. 

Ще участват и в преговорите на Българската федерация по мотоциклетизъм с ръководството на Формула 1, които ще се състоят на 11 септември. 

След това ще изготвят оценка за точните си инвестиционни намерения, а в следващите 6 месеца ще уведомят правителството какви намерения имат към България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати