18 Април 2024 г. Четвъртък

Спирането на "Южен поток" е временно, убеден е Лавров

2014-06-17 13:28:01
Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че спирането на работата по проекта „Южен поток“ е временно, тъй като той е единственото решение за проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа. 

„Нямам каквито и да са съмнения, че спирането /на „Южен поток“Южен поток“ е единственото системно решение на проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа“, каза Лавров на пресконференция в Белград след срещата си със сръбския външен министър Ивица Дачич, предаде РИА Новости. 

Лавров допълни, че Москва и Белград „потвърдиха всички съществуващи договорености по „Южен поток“, потвърдиха необходимостта от реализация на този проект“.

По-рано медиите разпространиха изявление на вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович, че Сърбия е принудена да отложи работите по строителството на „Южен поток“ поради спирането на проекта в България. След това обаче сръбският премиер Александър Вучич заяви, че засега няма промени в реализацията на проекта и правителството не е обсъждало този въпрос официално. 

Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.

Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.

Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".

По думите на сръбския министър Дачич проблемите, възникнали във връзка със строителството на газопровода, трябва да се решават между Москва и Брюксел, върху чиито отношения Сърбия не може особено да повлияе. Шефът на сръбската дипломация подчерта, че Сърбия е готова за реализацията на „Южен поток“, не е приемала решение за спиране на работата по него и ще види какво ще се случи по-нататък. „Ние сме готови и смятаме, че реализацията на „Южен поток“ е в наш национален интерес“, каза Дачич.

Сърбия не вижда причини, които да не позволяват изграждането в Европа на газопровода "Южен поток", заяви още Дачич. Ако в Европа е направен "Северен поток", не виждам никаква причина да не бъде направен и "Южен поток“, каза той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати