25 Април 2024 г. Четвъртък

Протестиращи и полиция пред сградата на президентството

2014-06-17 09:23:24
При засилени мерки за сигурност започна днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, на което се очаква лидерите на парламентарно представените сили да определят датата за предсрочни парламентарни избори.

Районът около сградата на президентството е отцепен от полиция, защото има и протестиращи, организирани от гражданско движение ДНЕС, които искат партиите да се обединят около няколко приоритета за развитието на държавата, както и представители на партия „Атака“, които издигнаха плакати за избори на 27 юли. Граждани настояват за оставката на премиера Пламен Орешарски веднага.
Преди заседанието на КСНС лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че настоява предсрочните избори да са на 27 юли. Според него това може да стане след бързи промени в Избирателния кодекс. По думите му обаче останалите партии се страхуват от бързи избори. 

Аз съм за бърза оставка и бързи избори, но виждам едно отдръпване от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те се договарят в момента. Вървят трескави договаряния кой ще яде от баницата, заяви Сидеров. Той дори допусна, че ГЕРБ и БСП се договарят да направят кабинет в рамките на този парламент. 

Лидерът на „Атака“ все пак изрази надежда след заседанието на КСНС при президента да се достигне до дата за предсрочния вот.  

Орешарски да каже кога ще подаде оставки, не може да стои и мълчи, след като никой не го подкрепя, призова той. 

Друг е въпросът какъв парламент ще произведат тези избори. Трябва обаче да се отпуши това напрежение. Има една агония – институциите не работят, блокирани от очакване, заяви още той.

Останалите политически лидери отказаха коментар преди старта на преговорите при държавния глава. 

Очаква се на заседанието да бъде обсъдена датата за провеждането на предсрочните парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.

До консенсус обаче е малко вероятно да се стигне, след като преди ден стана ясно, че на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП не е взето решение на КСНС левицата да предложи дата.

От ДПС се обявиха за избори до края на годината, ГЕРБ настоява те да са на 29 октомври, а „Атака“ поиска вотът да е на 27 юли.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати