Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Август 6
Начало arrow България arrow 130 000 българи без пенсия заради изчезнали документи

130 000 българи без пенсия заради изчезнали документи

  Print E-mail
2014-06-17 08:09:38
източник: dnes.bg

Над 130 000 българи са без пенсия заради изчезнали документи. Само за първите 4 месеца на тази година НОИ е отказал доказателства за стаж на близо 10 000 души, алармира на първа страница "Сега". Изданието изтъква, че доказването на стаж и осигурителен доход за пенсия продължава да бъде сериозен проблем, заради който хиляди българи не могат да се пенсионират.

Почти всеки пети служител на закрита фирма получава отказ за доказване на осигурителен стаж и доход от Националния осигурителен институт.

"Този парламент ще си остане с прякора Нищонеправещите в социалната сфера. Те оценяват социалната сфера с размера на парите, които са дали за социални помощи. Това не е социална политика", заявява от страниците на "Сега" Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

По думите му спешно трябва да се направи реформа на осигурителната ни система. "В момента близо 60 на от целия бюджет на НОИ идва не от вноски, а от данъци. Това ще е уникален случай в света - една осигурителна система да се превърне в бюджетно финансирана заради инат и неразбиране от страна на парламента. Другият огромен проблем, пред който сме изправени, е свързан с демографската ситуация", смята Нейков. 

"При запазена пенсионна възраст хора ще бъдат активни, защото 60-годишните днес са много по-жизнени, отколкото 60-годишните преди 60 г. Тези хора няма да останат вкъщи. Те ще търсят да работят някъде, защото цената на ниската пенсионна възраст е ниската пенсия. С ниска пенсия здравите хора ще продължат да работят. А голяма част от работещите пенсионери всъщност захранват сивата икономика, защото те са готови да работят и без осигуровки, и с много по-ниски заплати и без трудов договор", аргументира се още Нейков.

От 15 септември ученици ще усвояват занаят и ще получават заплата. През новата учебна година стартират 29 пилотни проекта за дуално обучение, анонсира под глава "Стандарт". Според тях младeжитe ще учат професия в реална работна среда.

"Нашите политици продължават да недооценяват енергийната обстановка и не могат да разберат, че либерализацията на пазара на дребно всъщност ще им спаси редица неудобства да обясняват защо цената на тока е такава или друга", коментира в интервю за  "Труд" Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. 

Сърбия, която няма ангажимент към ЕС, вече има пълна либерализация на тока за бита и всеки потребител може да избира измежду 6 търговци на електроенергия. В момента можем да съдим за реалната цена на тока в България, като я сравним със сходна енергийна система. "Като тази в Румъния, например. Цената на тока е с около 10 процента по-висока от нашата", уточнява Хиновски. 

Цената на ипотечните кредити у нас падна до рекордно ниски нива, отчита в акцентната си новина "Преса". Толкова евтини заеми не са били дори по времето на кредитния бул, когато строителството беше в разцвет. Причината обаче сега не е в голямото търсене. Напротив - такова почти липсва. В същото време депозитите растат, банките плащат лихви върху тях. По последни данни в трезора има спестявания за 38,9 млрд. лв.

Датата за предсрочните избори все повече се замъглява. БСП няма да предлага ден за вота, а само политически консултации, които да решат казуса, отразява "Сега". Според челото на "Труд" БСП няма намерение да допуска датата за предсрочните избори да бъде определена на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев днес. Напротив - на "Позитано" 20 обмислят нов сценарии - денят за вота, от който зависела и оставката на кабинета "Орешарски", да бъде посочен след широки политически консултации между партиите, в които не било нужно да участва Плевнелиев.

В анализ за "24 часа"Въпросът, който днес мнозина си задават, е зависи ли финансовата стабилност на държавата от датата на изборите. Аз не мисля, че финансовата стабилност зависи от това кога ще са предсрочните парламентарни избори. Тя зависи и се дължи на факта, че няколко поредни правителства още от времето на Иван Костов постепенно наложиха публичния дълг до много ниски нива."

В интервю за "Монитор"Нищо не налага изборите да се провеждат толкова спешно. Вотът трябва да бъде добре организиран, ситуацията в страната трябва да е такава, че хората да излязат спокойно да си кажат мнението и да има нормална изборна активност. Затова е необходимо изборният процес да се проведе в нормално време, което ще гарантира и участието на повече избиратели. 

Бюджетът за 2015 година трябва да се подготви от устойчиво парламентарно мнозинство, което ще поеме отговорност за управлението. Има нормативна база как се действа в такава ситуация. Затова, който поеме отговорност за следващото управление, да може да направи този основен инструмент в съответствие с политическите си виждания и реалностите, които очаква от приложените политики."

Реформата в здравеопазването не бива да се политизира, незивисимо кой управлява, призовава от страниците на "24 часа" ген. проф. Николай Петров, началник на Военномедицинска  академия. "Това трябва да се приеме като задължение - ако не се направи, нямаме шанс за оцеляване. Тук няма и не бива да има политика, има позитивни практики, отдавна измислени по света", казва Петров.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?