26 Април 2024 г. Петък

Няма основания за поскъпване на газа у нас

2014-06-16 15:20:23
На фона на спрените газови доставки за Украйна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев заяви, че  „все още няма нещо, което да повлияе върху ценообразуващия елемент за природния газ у нас“.

Пред журналисти той уточни, че няма обстоятелства, които да предопределят промяна на цената. Според него, ако има промяна от 1 юли, тоест от началото на новото тримесечие, то тя ще бъде на базата на заявленията на дружествата. На този етап нито едно от тях не е подало искане за по-висока цена на природния газ.

Боев уточни, че заради кризата в отношенията между Русия и Украйна регулаторът е в постоянен контакт с „Булгартрансгаз“ за наличните количества в газохранилището в Чирен. Според данните, публикувани на сайта на газопреносния оператор, към момента в хранилището има 354,7 млн. куб. метра природен газ. От началото на проблемите между Москва и Киев не се черпи газ от „Чирен“, а само се нагнетява.

Дневният добив от хранилището може да бъде в рамките на между 3 и 3,5 млн. куб. метра на ден, което подсигурява към 65% от потреблението на природен газ в летните месеци.

Отделно има готовност и за обръщане на потока при съществуващата връзка с Гърция. Договорените количества около 2,5 млн. куб. метра на ден. 

Страната ни може да разчита и на местен добив - по последни данни на НСИ през първото тримесечие се добиват по средно 20 млн. куб. метра газ на месец. 

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) уточниха, че на този етап прекъсване на доставките за България няма.

„Няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на потока в рамките обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор “Булгартрансгаз” и газопреносните оператори по пътя на газа от Русия към България“, се казва в официална позиция на министерството, изпратена до медиите.

Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната, допълват още от МИЕ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати