19 Април 2024 г. Петък

Няма договорка между Русия и Украйна за газа, Москва спира кранчето в 9:00 часа

2014-06-16 08:32:48

Газовите преговори в Киев, в които участваха еврокомисарят Гюнтер Йотингер, председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер и назначеният от Върховната Рада за премиер-министър на Украйна Арсений Яценюк завършиха без успех, предаде БГНЕС.

Въпросът за преминаване на украинската компания "Нафтогаз" към предплащане на доставките остава както преди в дневния ред. Това е съобщил за руската агенция официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов.

Преговорите, започнали още в неделя вечерта, са завършили около 02:30 часа московско време (01:30 часа българско време).

"Руската страна очаква плащане на натрупаните задължения за газа в размер на 1,951 милиарда долара до 10:00 московско време (09:00 часа бълг.вр.) на 16 юни. Ако не постъпят средства, както бе обявено и по-рано, доставките на газ за Украйна преминават в режим на предплащане", каза Куприянов.

Междувременно изглежда, че Украйна е готова да не се огъва под натиска и да отстоява своята позиция. Украинският държавен монополист „Нафтогаз Украйна” потвърди готовността си да се обърне към арбитражния съд в Стокхолм с искане да бъдат преразгледани газовите контракти с Русия, ако не бъде постигнато споразумение за по-ниска цена. Киев иска цена от 268 долара на 1000 кубични метра газ, докато Москва смъкна мизата на 395 долара - доста голяма разлика между двете страни.

"С всеки следващ кръг от преговори, ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисните, много конкретни предложения, които изказа Европейската комисия", смята украинският енергиен министър Юрий Продан. Според него Украйна е готова за ограничаването на руските доставки на гориво.

"В момента в нашите хранилища има повече от 13,5 милиарда кубични метра газ. Украинската страна днес е готова за такова развитие. Свършихме доста сериозна работа, свързана с увеличаването на реверсните доставки от Европа. Мисля, че заедно с Европейската комисия, ние ще търсим начини за увеличаването на реверсните доставки от европейските държави", изтъкна министърът.

Европейският енергиен комисар Гюнтер Йотингер, който се явява медиатор между двете страни, отново предложи да се установи временна цена на газа за Украйна. Според предложението, цената трябва да бъде в диапазона между 300 и 385 долара.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати