28 Март 2024 г. Четвъртък

ЕК спряла „Южен поток” по искане на Украйна

2014-06-15 17:51:03

Проектът „Южен поток" противоречи на националните интереси на Украйна. Ние се обърнахме към Европейската комисия (ЕК) той да бъде спрян.

Това обяви пред БНР украинският посланик у нас Микола Балтажи.

„Ние имаме голямо съмнение в това, че тук ще се играе по европейските правила и че по принцип този проект ще съдейства за енергийната сигурност на Европа", обясни той. 
По думите на посланика, „Южен поток" ще засили позицията на „Газпром", но изрази съмнение, че с реализирането му енергийната сигурност на Европа ще бъде по-силна.

Припомняме, ЕС и Русия прекратиха преговорите по „Южен поток". Нашата страна също замрази строежа на територията си. Европейският съюз призова всички 28 страни-членки да останат единни и твърди спрямо Русия около „Южен поток".

На въпрос защо украинската страна не е съгласна с договора за доставка на газ между Украйна и Русия, Микола Балтажи отговори, че причината е, че цената на газа, която предлага Федерацията, е политическа, а не икономическа.

„Почти 500 щатски долара е предложена, намалили са я със 100 долара, но проблемът е, че решението за това намаление се взема от правителство и според нас то може да си го вземе и може да го отмени", коментира посланикът. Той обясни, че става дума за митото върху износа на газта.

Украйна настоява да бъдат вкарани корекции в контракта, да се подпише спогодба, споразумение между „Нафтогаз"-Украйна и „Газпром". Той допълни, че украинската страна също е предложила пакетен подход, тъй като има дълг, който е готова да изплати, но не и на цената, която им се предлага.

Микола Балтажи посочи, че ако преговорите с Русия за газа се провалят, Украйна ще се обърне към арбитражния съд в Стокхолм. Той посочи още, че страната му е готова за евентуално спиране на газа от утре, тъй като има вътрешни и външни резерви.

Посланикът изрази надежда доставките за Европа да бъдат поставени под заплаха.

Междувременно стана ясно, че тристранните преговори по газовия въпрос между Русия, ЕС и Украйна ще бъдат подновени тази вечер.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати