Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow Разни arrow Съживява ли се Съветският съюз?

Съживява ли се Съветският съюз?

  Print E-mail
2014-06-15 10:56:02
източник: dnes.bg

Снимка: Reuters

Станислав Шушкевич беше президентът на Беларус, който през 1991 г. събра президентите на Русия и Украйна, припомня "Гардиън".Тогава Съветският съюз беше погребан. Днес бившият първи на Беларус предупреждава, че има тенденции за възстановяването на СССР в бившите съветски републики, в това число и родния му Беларус.


Деспотичните лидери, съживяването на КГБ и политиката на Путин в Украйна силно напомнят за СССР по думите на Шушкевич. „Това, на което сме свидетели днес, е възстановяване на съветския ред“, заявява Шушкевич и подчертава, че това важи с особена сила за Беларус.

„Вижте какво се случва в Украйна. Същото беше и през 1990 г., когато Съветският съюз се опита да възстанови контрола си над балтийските републики. Всичко е пиеса на тайните служби. А Беларус с колективните стопанства е същият като СССР“, разказва той.

Шушкевич се изправи срещу Александър Лукашенко на изборите през 1994 г. Той твърди, че това са последните честни избори в Беларус. „Първата победа на Лукашенко беше честна“, казва той. „Той е популист и спечели с право. Всичко след тези избори беше дирижирано от тайните служби“, твърди бившият президент.

79-годишният Шушкевич е професор по физика. Той и днес оглавява политическо движение, но признава, че е безсмислено. „Имаме закон, който не позволява на партиите да функционират нормално. Днес КГБ контролира изборния процес. Няма избори, има преназначаване“, обяснява той.

Не само в Беларус са разбрали, че съветските практики умират трудно. Петте централноазиатски държави са направили оскъдни реформи в демократизацията си две десетилетия след обявяването на независимостта си. Три от тях - Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, все още се ръководят от партийни величия от епохата на комунизма. Азербайджан се управлява от семейна династия, а Туркменистан – от деспот, който пое управлението от друг деспот.

„Икономиката, за да тръгне, трябва да се либерализира. Но това не може да бъде разрешено, тъй като това ще е краят на Лукашенко. Така че аз съм доста песимистично настроен по отношение на демократичните перспективи“, заявява Шушкевич.

Единственият лъч надежда, който бившият президент посочва, са младите хора, които учат в чужбина и впоследствие се връщат в Беларус. Според него те се прибират у дома с различни политически идеи за това как може да изглежда държавата им. „Ако имаме млади, политически грамотни хора, ще може да се демократизираме“, казва той.

За Шушкевич съживяването на СССР е голямо разочарование на фона на опияняващите дни от 1991 г., когато заедно с Борис Елцин и Леонид Кравчук са погребали СССР. Впоследствие президентите на Русия и Украйна са обвинени в странични подбуди, но Шушкевич твърди, че той не е имал такива. „Ние свършихме своята работа. И колкото и да обясняват, че сме пили или че сме искали да спечелим пари от този договор, това е лъжа“, твърди той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  Новини Пътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток.Тя обича живота и го живее ...
  Новини В интернет има много фирми, които уж предлагат много изгодни за коли за скрап цени. - Но винаги е по-добре човек да направи един бърз преглед на това какво се предлага реално на пазара. Малко са ...
  Новини На пазара има много куфари с колелца и човек трудно може да прецени кой е най-добрият вариант. Ето защо трябва да имаме умел водач в целия този свят на куфари – текстилни или пък с твърда ...
  Новини Технологиите продължават да се развиват според нуждите на човечеството. Има хора, които нямат връзка и са самотни, но трябва по някакъв начин да задоволят своите интимни потребности. Тогава на помощ ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?