26 Април 2024 г. Петък

Украинската армия за първи път мина в контранастъпление

2014-06-15 10:49:27
Украинската армия за първи път мина в контранастъпление в източната част на страната, където се провежда силова операция, заяви в обръщение към сънародниците си президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Само в последните четири дни в рамките на спецоперацията беше установен мир и законен ред в град Мариупол, взети под контрол бяха 248 км от държавната граница", каза президентът.

В редица населени места в Луганска и Донецка област беше прекратена дейността на бойци наемници. Прочистени от терористи бяха 11 селища. В последното денонощие при опит да проникнат на територията на нашата страна бяха унищожени 7 автомобилни колони с оръжие и боеприпаси, няколко танка, бронетранспортьори, реактивна система за залпов огън. Днес нашите военни плениха още една реактивна система "Град", отбеляза Порошенко.

Президентът съобщи, че в понеделник, 16 юни, ще свика заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Дневният ред ще включва операцията по възстановяване на държавната граница, а също решителните стъпки по прилагане на мирен план в Донбас, каза президентът и добави, че в името на мира в Украйна ще се действа решително и целенасочено, пише БТА.

Представител на т.нар. народно опълчение съобщил за ИТАР-ТАСС, че украински сили са подложили вчера на артилерийски обстрел сградата на родилен дом и корпуса на травматологията в град Славянск. Според него зданието на родилния дом не е пострадало сериозно, но са изпочупени стъклата му. Две мини са уцелили покрива на травматологията. По-рано през деня е била обстрелвана болница в центъра на града.

Влошаването на хуманитарната ситуация в Украйна подчертава  необходимостта от незабавно прекратяване на насилието, заяви  генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

В разпространено вчера изявление той изрази тревога, че положените досега дипломатически усилия за уреждане на кризата в Украйна са безплодни и призова страните спешно да изпълнят Женевското споразумение от 17 април, очертало път за мирно решаване на ситуацията.Според Бан Ки Мун "всеки трябва да изпълни своята роля за  отвеждането на Украйна от ръба на пропастта, за гарантиране на  суверенитета и териториалната й цялост"Фашисти!". Франс прес съобщи, че срещу посолството е бил хвърлен  коктейл "Молотов", но пламъците бързо били угасени от пожарникарите.

При посолството дойдоха украинският външен министър Андрий  Дешчица и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков в опит за успокояване на демонстрантите. Бил е отправен призив участниците в акцията да се въздържат от радикални действия и да се успокоят. В ранните часове на неделя протестната акция в района на руското посолство в Киев приключи.

Русия очаква от външнополитическата служба на Европейския съюз оперативна реакция във връзка с нападението срещу руското посолство в Киев, заяви постоянният представител на Москва в ЕС Владимир Чижов.

Политическото ръководство на Украйна и лично президентът Петро Порошенко трябва незабавно да вземат мерки за въвеждането на ред около руското посолство в Киев, заяви пред ИТАР-ТАСС руският заместник външен министър Григорий Карасин. Това произтича от международните задължения на Украйна. Очакваме спешни и решителни мерки срещу бандитското нападение срещу руската дипломатическа мисия, каза той. Случващото се е логичен резултат от антируската истерия, която се поддържа в изявления на безотговорни политици и ангажирани медии с цел да се забие клин в отношенията между нашите две страни, добави Карасин.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати