24 Април 2024 г. Сряда

Иван Кръстев: Враждебно отношение към Русия и действия, отслабващи ЕС не са в интерес на България

2014-06-14 17:28:50
Това, което е добро за Брюксел или Вашингтон, не е непременно добро за София. Няма нищо неестествено в това България да защитава националния си интерес не само заедно, но и срещу западните си партньори. И националният интерес на България не предполага враждебно отношение към Русия, казва в интервю за "Капитал" политологът Иван Кръстев. Той допълва, че в кризисна ситуация като днешната най-важното е не какво правиш, а какво не правиш.

"Най-голямата политическа и икономическа заплаха за България в момента е разпадането на ЕС или отпадането на България от ЕС, затова не е в интерес на България да подкрепя действия, които биха отслабили ЕС", казва още политологът. Според него за седем години България отказва да приеме, че е част от Запада и ЕС.

"Завой в българската политика няма. Има хаос в държавата, има електорална истерия вляво и желание България да получава европейски фондове, но правителството да ги раздава на когото и както си иска", казва Кръстев в отговор на въпрос.

Той посочва, че Орешарски е бил принуден да управлява в ситуация на външнополитическа изолация и това е нанесло огромни щети на България. "В момент, в който Европа тръгна към банков съюз, правителството и БНБ решиха, че националният приоритет е България да не влиза в него, защото това застрашава една определена търговска банка (или ако трябва да сме честни – две)", казва Кръстев. Той обобщава, че всички партньори на България се чувстват излъгани в своите очаквания, а страната е в изключително слаба позиция.

Политологът посочва, че "Южен поток" в сегашния си вид не намалява енергийната зависимост от Русия, защото не предлага диверсификация на източниците. Той уточнява, че България, и ЕС имат интерес от изграждането на газопровода, ако той е отворен и за неруска газ и ако конкурсите за избор на изпълнители на проекта са конкурентни и прозрачни.

"Брюксел се притеснява, че Москва използва "Южен поток" като черна каса за финансиране на политическото си влияние в страните - членки на ЕС. В анализите на ЕС корупцията е основен инструмент на влиянието на Москва. И България е класически пример. Голяма част от фирмите - изпълнители на българската част от проекта, са интимно близки до управляващите в Москва и София. И това създава усещането, че по тръбите на "Южен поток" ще тече не само газ, но и политическа зависимост", подчертава Иван Кръстев.

Според него смените на правителства и протестите по улиците няма да имат значение, ако със средства от оскъпяването на проекта се купят следващите избори. 

"Да си част от "Южен поток" е като да си станал част от Путиновото семейство. Това са европейските страхове от "Южен поток", казва още политологът. Той допълва, че "Южен поток" е от стратегическо значение за овладяване на ситуацията в Украйна. Иван Кръстев посочва, че американският натиск вероятно е повлиял на правителството и на икономическите играчи, които са го довели на власт, но по отношение на газопровода, стратегическият играч е Брюксел, а не Вашингтон. 

"И въобще сценката "Орешарски и сенаторите" е достойна за гоблен. Тя е толкова бездарна и отчаяна, колкото и решението на Сидеров да открие изборната си кампания в Москва. Какво очаква премиерът от нас – да го уважаваме или да го съжаляваме, след като сме станали свидетели на тази сцена", посочва Иван Кръстев. 

Политологът отбелязва обаче, че "САЩ има ограничени икономически връзки с Русия и затова американската политика по отношение на Москва е много по-радикална и по-силова, отколкото тази на европейските страни. Американската стратегия е стратегия на натиск срещу фигури и компании, които тя вижда като инструменти на Путиновата политика". 

Връщайки се на ситуацията в България Иван Кръстев казва, че БСП е в тежка политическа и организационна криза, а при конфликта между Пеевски и Василев Станишев ще се опита да вземе курс "наляво и на Изток". Този ход обаче можел да стопи БСП, вместо да я обедини, защото младите, дори когато са леви, не били устремени на Изток.

Кръстев подчертава, че БСП не може да разчита на безусловна подкрепа от Москва. "За разлика от СДС през 90-те години ГЕРБ не е антируска партия. Нещо повече, Борисов може да предложи на Москва това, което БСП не може - европейска подкрепа за "Южен поток". Така че завой наляво и на Изток ще отдалечи БСП от Европа, без да я приближи до Русия. И не на последно място - открито проруска позиция на БСП не значи непременно повече гласове. Обществото ни приема Русия като партньор, но не като алтернатива на Европа", казва политологът. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати