19 Април 2024 г. Петък

Кои новости за пръв път се въвеждат на Мондиала 2014?

2014-06-14 17:23:28

Сетовното първенство по футбол започна и темата стана водеща по цял свят. Спортът търпи промени и днес, въпреки че е на векове. Вижте някои от иновациите, подбрани от БиБиСи, които ще гледаме в продължение на месец в Бразилия.

Без непризнати голове

“Благодаря ти много, Сеп Блатер“. Така коментира Марк Лоуренсон от спортната секция на БиБиСи непризнатия гол на Англия в мача срещу Германия през 2010 г. Тогава топката се удари в напречната греда и попадна зад гол линията. Въпреки това голът на Англия не беше признат.

Тогава президентът на ФИФА се обяви срещу технологията на гол линията. Той заяви, че футболът е игра за човешки същества, които правят грешки на терена.

Впоследствие незачетеният гол на Лампард става причина за революционното въвеждане на технологията, а Блатер признава грешката си. Днес такива грешки са вече невъзможни.

Година след като технологията „Ястребово око“ беше въведена в Английската висша лига, германската система „Гол Контрол“ ще бъде първата технология в помощ на съдиите на световно първенство по футбол. Не всички 32 съдии, които ще ръководят мачовете в Бразилия, са използвали тази технология, но съдията Хауърд Уеб, работил с нея през 2013 г. на Купата на конфедерациите, я определя като положителна добавка.

Топката няма да е „твърде кръгла“

Ако някога сте ритали евтина топка, знаете как тя в един момент поема посока, противна на всякаква логика. Усещането е близко до играта с топката на Световното от 2010 г.

Производителят Адидас очевидно си е взел поука. Топката Бразука е значително подобрена. Нейната грапавост и аеродинамика осигурява предвидима траектория на полета на топката.

Голяма част от материалите, използвани в Бразука, са познати на футболистите, тъй като Адидас ползват сходна технология, използвана при топката от Шампионска лига.

Не шумете на стадиона

Кой може да забрави вувузелите - това непрекъснато жужене, напомнящо на неясни животински видове, излизащо от подобен на рок инструмент? Сега няма да има вувузели, но има касирола. Това е официалният „инструмент“ на Световното в Бразилия. 

Касиролата прилича на авокадо и може да се купи от официалната страница на първенството. Единственият проблем е, че...е забранен за използване на всичките 12 стадиона на Световното. Инструментът по същество е забавен, но когато феновете не са доволни от случващото се на терена, касиролата се превръща в удобен предмет за хвърляне. Миналата година точно след такава случка е забранено използването му на стадиона.

Два мача без голове в групите може да класира отбора

Футболното клише гласеше, че никой отбор с претенции не може да си позволи загуба още в първия мач. Това беше вярно до 2010 г. Тогава Испания загуби от Швейцария, но впоследствие иберийците спечелиха световната купа.

Математически погледнато от групите може да се излезе и само с две точки. Ако определен отбор спечели всичките си мачове в групата и събере 9 точки, равенствата в другите мачове водят до две точки за всеки отбор. Отборът с по-добра голова разлика се класира.

Въпреки че звучи доста невероятно, такова нещо да се случи, истината е, че през 1994 г. Чили прескача групите точно по този начин.

Съдиите да си носят спрей

Футболните рефери могат да се справят с всякакви ситуации. Една от тях обаче със сигурност им представлява голяма трудност. Става въпрос за поведението на футболистите, когато образуват стена при защита пряк свободен удар. Този проблем е решен на това Световно първенство. Вече съдиите ще чертаят със спрей къде точно да застават. Той ще се използва и при отбелязване на мястото, откъдето трябва да се изпълни прекият свободен удар.

Самият спрей ще бъде закачен на шортите на рефера. Малко след като бъде използван рисунката изчезва.

Температурни особености

Английският национален отбор е тренирал с якета и шапки, за да може тренировката им максимално да възпроизведе бразилския климат. В Бразилия температурата на въздуха, която се очаква за първия мач на англичаните, ще бъде 30 градуса, а влажността на въздуха – 70%.

Една държава, три часови зони

Държавата се разполага в три часови зони. Мачовете ще се играят на места, разположени в две от тях. За първи път от доста време, за да изгледат всички мачове, феновете ще трябва да стоят до доста късно. Така например мачът между Япония и Кот д`Ивоар е насрочен за 22 ч. местно време или 4 часа сутринта българско време на 15 юни. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати